Iračka vojska preuzela kontrolu nad Tikritom

Guverner iračkog grada Ahmed Abdullah al-Juburi kazao je da je provladina vojska preuzela kontrolu nad gradom Tikrit koji se nalazio pod kontrolom militanata Islamske države Irak i Levant (ISIL), javlja Anadolija.

“Iračka vojska preuzela je kontrolu nad gradom Tikrit. Specijalne jedinice sada su raspoređene u centru grada”, rekao je guverner Juburi.

Iračka televizija Al-Iraqiya prenijela je da je u sukobima između vojske i pripadnika ISIL-a poginulo 60 osoba.

Očevici navode da su pojačani sukobi na sjeveru zemlje.

U sukobima oružanih trupa predvođenih pripadnicima ISIL-a i iračke vojske smrtno je stradalo više stotina ljudi, a gotovo milion Iračana bilo je primorano napustiti svoje domove. ISIL kontrolira Mosul i Kirkuk te se nalazi na manje od 100 kilometara od prijestolnice Bagdada. 

Iračka vojska je ranije saopćila da je pokrenula veliku ofanzivu kako bi povratila kontrolu nad Tikritom, gradom koji su zauzeli sunitski pobunjenici.

U operaciji koja je počela u subotu, najžešće borbe između pobunjenika i vojske vođene su u blizini Univerziteta u Tikritu.  

Novinar Al Jazeere Imran Khan iz Bagdada je ranije izvijestio da se iračke snage kreću prema Tikritu i Samari.

Vojska je između Samare i Tikrita uništila konvoj u kojem je bilo blizu 20 vozila pobunjenika, objavila je državna televizija.

Na profilima socijalnih mreža, koji se dovode u vezu sa ISIL-om, objavljeno je da je u borbama uništeno najmanje deset vozila, šest tenkova i helikopter.

Ovo je prvi put da je iračka vojska napredovala prema teritoriji koju drže pobunjenici, javio je Khan. 

Američki dronovi

Sjedinjene Države poslale su naoružane bespilotne letjelice koje lete iznad iračkog glavnog grada Bagdada kako bi zaštitile američke vojnike koji su nedavno stigli da bi savjetovali iračke snage, saopćio je Pentagon.


Saad Jawad o situaciji u Iraku

“Neke od letjelica naoružane su prvenstveno radi zaštite, sada kada smo u zemlju poslali vojne savjetnike koji će raditi izvan naše ambasade”, kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Za sada je 180 od 300 vojnika, koje je obećao predsjednik Barack Obama, stiglo u Irak. Među njima je 90 savjetnika i 90 onih koji pripremaju jedinicu za operacije i analizu obavještajnih informacija.

Kao što je naglasio Pentagon, ovi američki vojnici, oficiri i savjetnici neće učestvovati u kopnenim borbama u Iraku, ali su u Bagdad stigli kako bi bili na raspolaganju u slučaju potrebe vođenja “iznenadnog i odlučnog vojnog poteza u Iraku”.

Bespilotne letjelice predatori naoružani raketama Hellfire koriste se iznad Bagdada, kazao je jedan visoki američki zvaničnik koji je tražio da ostane neimenovan.

Zvaničnici naglašavaju da Obama još nije odobrio zračne napade na pobunjenike koji su zauzeli druge dijelove Iraka.

Izvor: Agencije