Iračka vojska u novoj ofanzivi na Mosul

Snage iračke vojske napredovale su u utorak iz jugoistočnog Mosula prema mostu preko Tigrisa u središtu grada, u novom naletu tijekom sedmotjedne bitke za uporište skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Iraka. 

Zapovjednik napada, general pukovnik Abdul Ameer Rasheed Yarallah, rekao je za iračku televiziju da su vojnici ušli u bolnicu Salam, udaljenu manje od 1,5 kilometra od Tigrisa koji prolazi središtem grada.

Potvrdi li se ta vijest, bit će to značajan napredak Devete oklopne divizije koja je već više od mjesec dana zapela u teškim borbama prsa u prsa s borcima ISIL-a na jugoistočnim rubovima grada.

Most, kao i ostale u gradu, gađali su američki zrakoplovi kako bi se spriječilo pregrupiranje pripadnika ISIL-a i njihovi samoubilački napadi na istočnom bojištu, gdje irački komandosi predvode vojnu kampanju.

Posljednji i najstariji most, izgrađen 30-tih godina prošlog stoljeća, bombardiran je u ponedjeljak navečer, rekli su stanovnici.

Nije srušen, ali su nastala dva velika kratera koje su pripadnici ISIL-a odmah počeli krpati, kažu očevici.

Mosul je najveći grad pod kontrolom ISIL-a i njegovo zauzimanje bio bi težak udarac toj oružanoj grupi.

Civili u stalnoj opasnosti

Al Jazeerini novinari u međuvremenu su posjetili četvrt Al-Zahra, u istočnom dijelu Mosula, te razgovarali s Abu Mohammedom koji tu živi sa svojom unučadi.

Dvanaestero djece provode većinu svog vremena u skrovištu ispod stepenica, gdje im jedino svjetlo donosi petrolejska svjetiljka.

“Ovdje je sigurno. Mnogo sigurnije nego na drugim mjestima”, govore novinarima, napominjući kako iz svoje kuće ne žele.

Njihova četvrt pod stalnom je minobacačkom vatrom pripadnika ISIL-a, iako su oni napustili taj dio grada i drže položaje nekoliko ulica dalje. Djeca žive pod stalnom opasnošću, a jučer im je dvoje susjeda poginulo, a njih devetoro ozlijeđeno. Jedna djevojčica smrtno je ranjena dok se igrala na pločniku prije nekoliko dana.

Abu Mohammed, 67-godišnji stanovnik Mosula, ne žali se na nedostatak hrane, jer kuha onoliko koliko ima. No, svim stanovnicima te četvrti nedostaju voda i hitna medicinska pomoć.

U sličnim uvjetima žive i stanovnici drugih četvrti u Mosulu koje je oslobodila iračka vojska. Zabrinuti zbog mogućnosti da masovni bijeg iz grada može izazvati humanitarnu krizu, iračke vlasti pozvale su stanovnike da ostanu te im podijelili letke u kojima piše da “ostanu kod kuće i ne vjeruju glasinama koje širi ISIL”.

No, nakon sedam tjedana vojnih operacija, broj civilnih žrtava sve je veći, a hrane je sve manje.

U međuvremenu, snage sigurnosti tvrde da su u stanju boriti se s dobro utvrđenim i odlučnim da brane svoje položaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije