Iračka vojska uskoro u velikoj ofanzivi protiv ISIL-a

ISIL predstavlja veću prijetnju od Al-Kaide, kazao penzionirani američki general (EPA)

Iračke trupe počet će tokom narednih sedmica kopnenu ofanzivu, kako bi ponovo zauzele dijelove zemlje koje pod kontrolom drži grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), rekao je američki koordinator međunarodne koalicije protiv ISIL-a John Allen.

“Bit će to velika kopnena kontraofanziva u Iraku. U sedmicama koje slijede, kada iračke snage počnu kopnenu kampanju, koalicija će osigurati podršku u skladu s njom”, najavio je Allen za jordansku agenciju Petra, dodajući da će ofanzivu voditi Iračani.

Allen je odbacio optužbe da je bilo odlaganja u američkom snabdijevanju oružjem i obuci iračke vojske na frontu i rekao da SAD čini sve što može da pruže svoju pomoć što je brže moguće, prenio je AFP.

Allen, penzionirani general američke vojske, rekao je u intervjuu za ABC News da ISIL predstavlja veću prijetnju od Al-Kaide.

‘Jordan je uz SAD’

“ISIL je na sasvim drugom nivou u poređenju s Al-Kaidom”, kazao je i dodao da je ISIL bolje organiziran i da ima efikasniju komandu i organizaciju.

Kazao je da Amerikanci trebaju ozbiljnije pristupiti borbi protive te oružane grupe.

“Srećom, nećemo biti sami u ovoj borbi”, kazao je Allen.

Nakon što je ISIL nedavno pogubio pilota Muatha al-Kasasbeha, Jordan je u potpunosti predana borbi uz SAD, poručio je američki general.

Izvor: Agencije