Iračka vojska ušla u centar Ramadija

Iračke vojne snage ušle su danas u centar Ramadija, glavnog grada zapadne pokrajine te zemlje Anbar koji je pod kontrolom Islamske države Irak i Levant od maja ove godine, saopćili su zvaničnici.

“Ušli smo u centar Ramadija s više strana i počeli čistiti stambena područja”, rekao je za AFP glasnogovornik protuterorističkih jedinica Sabah al-Numani, naglasivši da će grad biti očišćen u naredna 72 sata.

Kako je istakao, iračke snage nisu naišle na snažan otpor već samo na snajperiste i bombaše-samoubice, što je, kako je rekao, očekivana taktika.

Na početku ofanzive jedan pripadnik ISIL-a izveo je samoubilački napad protiv vojnika i pripadnika šiitske milicije u selu Abu Diyab.

U napadu je ubijeno 14 ljudi, a 17 vojnika je povrijeđeno, kazali su izvori Al Jazeeri.

Akcija u prijestolnici pokrajine Anbar pokrenuta je u utorak ujutro, kazao je za agenciju Reuters prethodno Sabah al-Numani.

ISIL sprečava civile da odu

Irački vojni avioni u nedjelju su na Ramadi ispuštali letke, tražeći od stanovnika da ga napuste za 72 sata i navodeći sigurne puteve za izlazak.

Međutim, ISIL je spriječio civile da odu, rekao je ranije Naseer Nuri, glasnogovornik Ministarstva odbrane Iraka.

“Dobijamo informacije od obavještajnih službi iz grada da ti borci sprečavaju porodice da napuste grad. Planiraju ih koristiti kao živi štit”, dodao je, ali nije naveo broj onih koje su uspjele prebjeći.

Obavještajne službe te zemlje procjenjuju da u centru Ramadija ima između 250 i 300 boraca ISIL-a.

Iračka vojska, uz podršku koalicijskih zračnih snaga, spremala je napad za preuzimanje tog grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije