Iračke snage drže 1.300 žena i djece boraca ISIL-a

Zvaničnici kažu kako žene i djeca neće biti optuženi za zločine i bit će transportirani u države iz kojih su došli (AP)

Iračke snage drže više od 1.300 žena i djece stranih boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant u jednom kampu za raseljene osobe na sjeveru države, javlja agencija AP, pozivajući se na zvaničnike ove zemlje.

Krajem augusta su se 1.333 osobe iz 14 država predale kurdskim snagama nakon što su iračke snage protjerale ISIL iz sjevernog grada Tal Afar, nedaleko od Mosula, ističu irački sigurnosni zvaničnici.

Oni su govorili pod uvjetom da im se ne objavljuje identitet, zbog vojnog protokola.

Zvaničnici dodaju kako žene i djeca neće biti optuženi za zločine i najvjerovatnije će biti transportirani u države iz kojih su došli.

‘Islamski način života’

Agencija AP navodi kako je većinom riječ o osobama iz država Centralne Azije, Rusije i Turske, ali neki dolaze i iz dalekih država kao što su Japan i Južna Koreja.

Desetine hiljada stranaca otputovalo je u Irak i Siriju, kako bi živjeli na teritoriji gdje je ISIL proglasio svoj “halifat”.

Ta teritorija se brzo smanjila u posljednje dvije godine, nakon što su iračke i sirijske snage povratile gradove na svojim teritorijama iz ruku ISIL-a.

“Nismo mogli prakticirati našu vjeru u Azerbejdžanu. Nismo mogle nositi nikab [veo koji prekriva lice], jer su svugdje bili agenti obavještajnih agencija”, navodi Fejruza, koja potiče iz ruskog Dagestana.

“Rečeno nam je kako je u Iraku uveden islamski način života i vidjeli smo da je tako kada smo došli. Živjeli smo kao muslimani i bili smo veoma sretni, dok nisu došli ratni avioni i sve uništili.”

Dodala je kako je, kao i neke druge žene, preselila u Tal Afar početkom 2015. godine.

Nisu vidjele zločine

Fejruza govori kako nije znala ništa o zločinima koje su počinili pripadnici ISIL-a.

“Nismo vidjeli nikakva ubistva. To se nije dešavalo. Sve je bilo u skladu s Kur'anom i sunnetom [učenjem poslanika Muhammeda]. Mi smo samo vidjeli provođenje islamske vladavine”, navela je druga žena, po imenu Ajbenis, također iz Azerbejdžana.

Obje su odbile dati svoje prezime, zbog sigurnosti.

Žene govore kako su živjeli dobro do augusta, kada su iračke snage pokrenule operaciju za preuzimanje Tal Afara.

Njihove priče o životu pod vladavinom ISIL-a su daleko drugačije od onih koje iznose drugi žitelji Tal Afara koji su pobjegli u mjesecima prije ofanzive.

Oni govore kako je hrane bilo veoma malo, kao i drugih životnih namirnica.

Žene i djeca boraca ISIL-a sada žive u šatorima i primaju pomoć humanitarnih grupa.

Ne zanju za sudbinu muškaraca

Nalaze se među stotinama hiljada Iračana koji su raseljeni zbog borbi u protekloj godini.

Iračke snage su preuzele Mosul, drugi najveći grad ove države, u julu, nakon teške devetomjesečne kampanje.

Žene kažu kako ne znaju sudbinu njihovih muževa, koji su se odvojeno predali kurdskim snagama.

Brigadni general Kamel Harki, kurdski komandant, izjavio je kako su neki od tih boraca predati iračkim vlastima, dok su drugi ubijeni, jer su pokušali odglumiti predaju, a zatim napasti protivničke borce.

Izvor: Agencije