Iračke snage napreduju u Mosulu, civili u opasnosti

Irak, Mosul, Civili
UN: 'Civili su vjerovatno u posljednjim etapama vojnih operacija u većoj opasnosti nego ikada' (AP)

[Facebook / Iraqi Federal Police via Storyful]

Iračke snage u ponedjeljak su nastavile napredovanje u zapadnom dijelu Mosula, posljednjem velikom uporištu oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku, gdje je blizu  200.000 zarobljenih civila u velikoj opasnosti, navode Ujedinjeni narodi.

Iračko zrakoplovstvo ponovo je izbacivalo letke kojima poziva stanovnike da pobjegnu iz borbenih zona i četvrti u rukama pripadnika skupine, ali UN brine humanitarni utjecaj novog masovnog egzodusa sljedećih dana.

“Civili su vjerojatno danas u posljednjim etapama vojnih operacija u većoj opasnosti nego ikada tijekom kampanje u Mosulu”, rekla je koordinatorica UN-a za Irak Lise Grande, prenosi Hina.

Prema riječima glasnogovornika Zajedničkog zapovjedništva operacija Yahye Rasoola, iračke snage ušle su u četvrti Al-Saha, Al-Oula, Al-Zinjili i Al-Shifaa, kao i u Republikansku bolnicu.

Steže se obruč oko Starog grada

Te četvrti nalaze se u sjevernom dijelu starog grada Mosula, koji velikim dijelom kontrolira ISIL.

Uz podršku međunarodne koalicije, koju vode Sjedinjene Američke Države, iračke snage od sredine listopada vode veliku ofenzivu za zauzimanje Mosula, grada koji je ISIL zauzeo u lipnju 2014., a u kojem je njihov šef Abu Bakr al-Baghdadi proglasio samozvani kalifat.

Nakon što je u siječnju zauzet istočni dio grada, iračke su snage u veljači pokrenule napad na zapadni dio grada i polako stežu obruč oko Starog grada, čije je zauzimanje iznimno teško.

“Pristup Starom gradu u potpunosti je blokiran s juga i naše se postrojbe sada nalaze u sjevernom i zapadnom dijelu”, precizirao je glasnogovornik Zajedničkog zapovjedništva operacija.

Izvor: Agencije