Iračke snage od ISIL-a pruzele dva grada

Iračke snage ostvarile su najveći napredak u operacijama protiv boraca Islamske države Irak i Levant od juna, vraćajući kontrolu nad dva grada u istočnoj provinciji Diyala.

Na jugu te provincije iračka vojska i šiitske milicije u nedjelju su preuzele grad Sa'adiya te krenule prema obližnjim selima, dok su kurdske Pešmerge na sjeveru osvojile grad Jawlala.

Ova dva grada smatrana su ključnim centrima podrške ISIL-u, koji je zauzeo to područje u junu.

“Ove pobjede se nisu samo desile, one su rezultat strateških promjena od odbrane ka napadu”, kazao je politički analitičar Salam al-Zubadi za agenciju AP.

Izvori iz bolnice rekli su Al Jazeeri da je 79 boraca ISIL-a poginulo u tim operacijama, zajedno sa 18 iračkih vojnika i pripadnika šiitskih milicija te 10 Pešmergi, dok su deseci ranjeni.

Novi izvještaj o ISIL-u

U međuvremenu je novi izvještaj kojeg je objavio Al Jazeerin Centar za studije otkrio da vojne akcije protiv ISIL-a neće biti uspješne i neće donijeti mir i sigurnost regiji.

Gledano kratkoročno, postoji visoki rizik od političkog i geografskog fragmentiranja Sirije i Iraka, navodi se u izvještaju.  

Trajno rješenje mora uključiti suzbijanje podrške lokalne sunitske zajednice ISIL-u te promociju sigurnosti i stabilnosti u regiji.

“Velika je greška pretpostaviti da je ISIL izrastao unutar vakuuma od represivnog političkog konteksta u regiji”, rekla je Fatima Al Samdi, koja je učestvovala u izradi izvještaja.

“Okrutne i nasilne metode ISIL-a nisu sasvim u suprotnosti s raširenim strukturalno-institucionalnim nasiljem u arapskim društvima. Veoma je važno da se proučava ovaj novi politički subjekt u okvirima postojećeg autoritarnog i sektaškog nasilja u arapskom svijetu”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije