Iračke snage pokrenule ofanzivu na Tikrit

Nakon preuzimanja brane kod Mosula uz pomoć američkih zračnih udara, iračka vojska je pokrenula ofanzivu na Tikrit, koji od juna drže borci grupe Islamska država.

Kako iz Erbila izvještava novinarka Al Jazeere Zeina Khodr, to neće biti lagan zadatak.

“Iračka vojska ponovno pokušava da zauzme Tikrit, glavni grad provincije Salahudin. Otkad je u junu izgubila kontrolu nad tim područjem, iračka vojska to je nekoliko puta pokušavala, ali bez uspjeha”, izvijestila je Khodr.

Ona je dodala da je to područje pod kontrolom grupe Islamska država, ali i drugih sunitskih naoružanih grupa, koje su se digle na oružje protiv vlasti u Bagdadu.

“Imamo informacije da je iračka vojska ojačana šiitskim milicijama, koje među iračkim sunitima stvaraju nelagodu. Sunitske plemenske vođe tvrde da je iračka vojska sektaška”, izvještava novinarka Al Jazeere.

“Suniti su se pobunili jer, kažu da su im ugrožena prava. Upravo u tome i leži opasnost. Nije riječ samo o sukobu iračke vojske i naoružane grupe Islamska država. Ovo je sukob koji bi mogao prerasti u rat sunita i šiita. Tikrit je ključni grad, a civilnih žrtava je već bilo u napadima iračke avijacije. Dakle, iračka vojska pokušava da zauzme Tikrit, ali to neće biti lagan zadatak”, javila je Khodr.

Zauzimanje brane

Iračke snage sigurnosti i kurdski borci Pešmerge su uz pomoć američkih zračnih udara prethodno zauzeli najveću iračku branu koja se nalazi u blizini Mosula, grada koji je i dalje pod kontrolom grupe Islamska država.

Američki predsjednik Barack Obama, pravdajući zračne napade, kazao je kako je akcija bila neophodna jer bi eventualno miniranje brane dovelo do katastrofalnih poplava u sjevernom Iraku i stradanja više hiljada ljudi.

Bombardiranje položaja grupe Islamska država smatra se i pitanjem nacionalne sigurnosti. 

“U interesu naše nacionalne sigurnosti je da znamo kako smo zaštitili naše ljude od surovih grupa koje su spremne klati bez posebnog razloga”, rekao je Obama.

Zahvaljujući zračnim napadima, kurdski ponovno su zauzeli nekoliko sela sjeverozapadno od kurdskog grada Erbila.

Kurdski vojni komandant Sirwan Saber Barzani je kazao: “Američki zračni napadi su nam mnogo pomogli. Podigli su nam moral. Ali, nije im dozvoljeno da gađaju naseljena mjesta i urbana područja, uključujući mostove, ceste i sela.”

Novinarka Al Jazeere Jane Arraf je u javljanju sa brane kod Mosula kazala da je put do brane prepun oklopnih vozila koja su spaljena u napadima avijacije i minobacača.

“Brana je sada pod kontrolom kurdskih snaga. Jučer u ovo doba to nije bio slučaj. Trideset i šest sati vođene su teške borbe u kojima su učestvovale Pešmerge, ali i mala grupa iračkih protivterorističkih snaga. Oni su uspjeli ponovno zauzeti branu, što je ogroman uspjeh”, izvijestila je Arraf.

Minirana brana

“Kurdski zvaničnici ističu da su borbe za branu trajale toliko dugo zato što je bila minirana. Irački zvaničnici navode kako su razminirali više od 150 eksplozivnih naprava. Ipak, brana je konačno pod punom kontrolom kurdskih snaga”, dodala je Arraf.

No, ukoliko se zračni napadi ponove, američki građani nigdje neće biti sigurni, zaprijetila je grupa Islamska država u novom videosnimku objavljenom na društvenim mrežama.

Na videosnimku je ispisana poruka: “Bit ćete potopljeni u krvi”.

Dok traju borbe na sjeveru Iraka, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt s UN-ovom komesarkom za humanitarna pitanja Kristalinom Georgijevom obišao je izbjegličke kampove u provinciji Erbil.

Ranije su se susreli i sa iračkim dužnosnicima s kojima su razgovarali o stanju sigurnosti u zemlji.

U međuvremenu, UNHCR pokreće veliku humanitarnu operaciju pomoći za više od pola miliona iračkih izbjeglica. Pomoć će biti dopremana zračnim, kopnenim i vodenim putevima Turske, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana.

Do danas, po procjeni UNHCR-a, 1,2 miliona Iračana je raseljeno tokom borbi.

Izvor: Al Jazeera