Iračke snage preuzele Tikrit od ISIL-a

Irački premijer Haider al-Abadi objavio je da je “Tikrit oslobođen od džihadista grupe Islamska država Irak i Levant“, poslije višesedmične najveće operacije otkako je ISIL u ofanizivi prošlog juna zauzela velike dijelove Iraka.

Abadi je proglasio oslobođenje Tikrita i čestitao iračkim sigurnosnim snagama i dobrovoljcima na toj historijskoj prekretnici, prenosi AFP informaciju sa premijerovog Twitter naloga.

Premijer je, kako se navodi, mislio na savezničke paravojne pretežno šiitske jedinice koje su igrale važnu ulogu u tim borbama, prenosi Tanjug.

“Iračke snage su stigle do centra Tikrita, podigle iračku zastavu i sada čiste grad”, izjavio je premijerov glasnogovornik Rafid Jaboori za francusku agenciju.

Veliki izazov

Ipak, za sada, nije jasno da li je otpor boraca ISIL-a u tom iračkom gradu “u potpunosti okončan” da bi došao na red ogroman izazov – podmetnuti eksploziv po putevima i kućama.

Irački vojnici, policija i pripadnici jedinica Narodne mobilizacije – paravojnih snaga kojima dominira šiitska milicija, počeli su bitku za Tikrit, glavnom gradu provincije Salaheddin, 2. marta.

Zračni napadi koalicionih snaga koji su počeli prošle srijede, razgnjevili su pripadnike šiitskih milicija, koji su optužili Washington da pokušava da im otme pobjedu za Tikrit.

Koalicija je saopštila da je izvela tri zračna udara u području Tikrita, u nedjelju i ponedjeljak, navela je francuska agencija.

Izvor: Agencije