Iračke snage protjerale ISIL iz Beijija

Dva iračka zvaničnika snaga sigurnosti kazali su kako su državne snage protjerale borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz cijelog grada Beiji. Ovaj grad u kojem se nalazi velika rafinerija nafte nalazi se sjeverno od Bagdada.

Zvaničnici su istakli kako su iračke snage u petak okončale opsadu ISIL-a nad naftnom rafinerijom koja je najveća u ovoj državi.

Neimenovani zvaničnici, koji su se javili telefonom agenciji AP, govorili su pod uvjetom da se ne objavljuje njihov identitet jer nemaju odobrenje za komunikaciju sa medijima.

Novinar Al Jazeere Imran Khan, koji se javio iz Bagdada, ističe kako je ova pobjeda značajna jer „omogućava iračkim snagama napredak ka važnoj rafineriji koja se nalazi blizu 15 kilometara od grada“.

I iračka državna televizija je javila informaciju o „oslobađanju Beijija“, citiravši najvišeg komandanta armije na tom području, generala Abdul-Wahaba al-Saadija.

Pripadnici ISIL-a osvojili su Beiji tokom ljetne ofanzive na sjeveru i zapadu Iraka.

Iračke snage su tada bile poražene, ali su se uspjele djelimično pregrupirati i povesti ofanzivu, a Beiji je najveći grad koji su do sada uspjeli povratiti pod državnu kontrolu.

Izvor: Al Jazeera i agencije