Iračke snage stigle na pet kilometara od Mosula

Iračke snage napredovale su u ofenzivi na Mosul i stigle su u subotu na pet kilometara od tog grada na sjeveru Iraka koji kao svoje posljednje veliko uporište u toj zemlji pod kontrolom drži skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ministar unutarnjih poslova vlade kurdske regije u Iraku Karim Sinjari rekao je da postoje znakovi pobune protiv ISIL-a u samom Mosulu, prenosi Tanjug agenciju Reuters. 

Ne očekuje se skori kraj bitke

Sinjari, koji je i vršitelj dužnosti ministra obrane za to područje, ipak je dodao da se ne očekuje da bitka uskoro bude okončana.

Prema njegovim riječima, vjeruje se da ISIL ima između 4.000 i 8.000 boraca koji će se žestoko boriti jer Mosul ima jak simbolički značaj za pripadnike te grupe.

Irački premijer Haider al-Abadi prije nekoliko je dana izjavio kako iračke snage “napreduju brže od očekivanog u velikoj operaciji oslobađanja” Mosula, drugog po veličini grada u Iraku.

U operaciji sudjeluje 30.000 vojnika

Iračka vojska zauzela je sedam sela južno od Mosula, dok su sa sjevera ofenzivu na ISIL pokrenule i kurdske snage, Pešmerge.

U međuvremenu, kurdska je vojska potvrdila kako je pokrenula operaciju velikih razmjera istočno i sjeverno od Mosula.

Iračka vlada je početkom tjedna pokrenula operaciju zauzimanja Mosula, a u najvećoj vojnoj operaciji u Iraku od povlačenja američkih snaga 2011. godine sudjeluje najmanje 30.000 vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije