Irački avioni bombardirali ISIL u Siriji

Bagdad je potvrdio da je '36 terorista' ISIL-a, među kojima i komandanti, ubijeno u iračkom bombardiranju područja u Deir Ezoru 19. aprila (EPA)

Iračka avijacija bombardirala je, drugi put u dvije sedmice, položaje grupe Islamska države Irak i Levant na istoku Sirije, saopćeno je iz kabineta iračkog premijera.

“Po naređenju premijera Haidera al-Abadija, vrhovnog komandanta oružanih snaga, irački avioni F-16 jutros su izveli uspješne udare na lokaciju gdje se održavao sastanak komandanata grupe Islamska država Irak i Levant na jugu Al-Deshisha, na teritoriji Sirije”, rekao je glasnogovornik za sigurnosna pitanja Yahya Rasul.

Al-Deshisha se nalazi u pustinjskom području sirijske provincije Hasake, gdje arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage ratuju protiv ISIL-a, prenosi Beta.

Nastavak udara

Abadi je prije sedam dana novinarima rekao da će nastaviti sa udarima na grupu Islamska država Irak i Levant izvan Iraka.

Bagdad je potvrdio da je “36 terorista” ISIL-a, među kojima i komandanti, ubijeno u iračkom bombardiranju područja u sirijskoj provinciji Deir Ezor 19. aprila.

Prvi udari su izvedeni u februaru.

Irački premijer je u decembru proglasio pobjedu nad grupom Islamska država Irak i Levant, ali se borci ISIL-a i dalje drže u nekoliko džepova u pustinji blizu iračko-sirijske granice.

Izvor: Agencije