Irački grad Balad na udaru ISIL-a

Najmanje 700 boraca iz iračkog autonomnog regiona Kurdistan ubijeno je od početka velike ofanzive grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koju su na području Iraka počeli 9. juna.

Pripadnici ISIL-a osvojili su velike dijelove iračke teritorije, uključujući i one u Kurdistanu, a u posljednje vrijeme grad Balad nalazi se na udaru njihovih snaga.

U toku su borbe protiv boraca ISIL-a sjeverno od Bagdada, a u blizini jedne od najvećih zračnih baza u Iraku.

Policija te zemlje u saradnji sa šiitskim milicijama postavlja barikade.

Sjedinjene Američke Države su u zračnim udarima oslabile ISIL, no ta oružana grupa nastavlja napade, koristeći snajpere i eksploziv, kako bi nanijela štetu iračkim vojnim snagama.

Nema hrane, ni posla

U gradu sa blizu 150.000 stanovnika ponestaje zaliha hrane.

“U Baladu nije moguće naći posao. Ovdje je život zaustavljen. Sve se ovo dešava zbog napada ISIL-a. Napadaju nas i stvaraju haos. Preživljavam tako što pečem i prodajem hljeb”, kaže Sadiyah Abbas, stanovnica Balada.

Ona bi se inače mogla osloniti na svoja dva sina, no i oni su bez posla.

Većina stanovnika Balada je ostala u gradu, uprkos žestokim borbama koje se odvijaju u njegovoj neposrednoj blizini.

Jafaar Hanoon je ranjen u granatiranju prije nekoliko sedmica, ali nije napustio Balad.

“Grad je pod opsadom duže od pet mjeseci. Nema radnih mjesta. Teška je situacija kada je riječ o opskrbi strujom, a ponestaje i goriva. I zima se približava”, navodi Hanoon.

Dok vode borbe na nekoliko različitih frontova protiv ISIL-a, iračke vlasti zatražile su još oružja od Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Al Jazeera