Irački kurdi: Povlačenje SAD-a iz Sirije je greška

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je takozvanu sigurnu zonu unutar Sirije koja bi se protezala od Eufrata do granice (Reuters)

Dva naoružana vozila parkirana u uglu sjedišta Pešmergi na sjeveru Iraka podsjetnik su na veliku prijetnju grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u toj regiji. 

“Bili su puni eksploziva kada smo ih zarobili”, kaže kurdski komandant, general Sirwan Barzani, dok govori o borbama koje su njegove snage vodile prije dvije godine protiv ISIL-a. 

Borci ISIL-a došli su u krug od 25 kilometara od Erbila, prijestolnice poluautonomne kurdske regije na sjeveru Iraka, prije nego što su Pešmerge napredovale u borbama, vraćajući kontrolu nad gradovima u regiji od 2014. do 2016. 

Dok je ISIL od tada istjeran iz Mosula i drugih gradova i sela na sjeveru Iraka, još je aktivan u tom području, kaže Barzani. 

Trenutno se prva linija nalazi uz sjeverni dio mjesta Makhmur, 65 kilometara jugozapadno od Erbila, iza koje se kriju borci ISIL-a u pećinama i na stijenama, rekao je Barzani, što je teren na kojem se teško boriti protiv grupe.

Vojna operacija prošle godine da se ukloni ISIL sa tog područja je bila djelimično uspješna, dodaje Barzani, okrivljujući nepristupačna mjesta za plan borbe koji su smislili irački i američki zvaničnici. 

Barzani tvrdi da postoje i drugi džepovi gdje se nalaze borci ISIL-a južno i zapadno od prvih linija Pešmergi, ali ta podrčuja kontroliraju iračke snage, tako da se tu, dodaje, ništa ne može uraditi. 

Postoji dobra saradnja između iračke vojske i Pešmergi. Oni zajedno rade protiv zajedničkog neprijatelja, ISIL-a, ali su odnosi postali zategnuti u oktobru 2017, kada su iračke snage podržale iranske milicije u preuzimanju kontrole nad naftom bogatim Kirkukom i drugim regijama koje su kurdske snage držale od 2014. 

Iračka ofanziva došla je uoči kurdskog referenduma o nezavisnosti kojeg je vodstvo u Bagdadu i veliki broj zemalja odbacio kao nelegalan. 

SAD, dugogodišnji saveznik iračkih Kurda, nije učinio ništa da zaustavi napredovanje iračke vojske. 

Sa najavom Trumpove administracije o povlačenju snga iz Sirije, Barzani kaže da je zabrinut da će SAD napustiti sirijske Kurde, koji su bili ključni faktor u borbi protiv ISIL-a. 

Povlačenje SAD-a

General Jabbar Yawar, generalni sekretar ministarstva Pešmergi, kaže da je “veoma značajno da SAD ostane i u Iraku i u Siriji i nastavi imati vodeću ulogu u globalnoj koaliciji protiv ISIL-a”. 

Yawar je negirao da Pešmerge sarađuju sa sirijskim Kurdima, često nazvanim Rojava Pešmergama prema kurdskoj regiji na istoku Sirije. 

“Kao snage Pešmerge mi nemamo veze sa Rojavom, ne miješamo se s njima. Za nas, to je stvar druge zemlje, Sirije, i nemamo ništa sa tim”, rekao je Yaear. 

Dodao je da su se iračke Pešmerge borile u Siriji samo jednom. 

“Tokom napada ISIL-a na Kobani, zvanično su nas pitali da pošaljemo pojačanje, što smo uradili u koordinaciji sa koalicijskim snagama i Pešmerge su ostale tamo jednu godinu”, rekao je Yawar za Al Jazeeru. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je takozvanu sigurnu zonu unutar Sirije koja bi se protezala od Eufrata do granice. 

Barzani je rekao da će natjerati sirijske kurdske borce, koji su do sada bili u savezu sa SAD-om, da naprave dogovor sa Damaskom. 

“Borci će otići Assadu, naravno da će se s njim dogovoriti, to je jasno”, rekao je Barzani. 

Američka najava, koja je došla kao iznenađenje za njene saveznike, mogla bi potkopati sve adute koje su Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržava SAD, imale za pregovore sa Assadom.

Nema još detalja o tome ko će kontrolirati sigurnu zonu, ali Erdogan je rekao da će je on sam uspostaviti ako ne dobije međunarodnu podršku. 

‘Borba za zemlju’

Barzani je rekao da će Erdogan koristiti tampon-zonu da istjera Kurde, kao što je uradio u kurdskom mjestu Afrin u Siriji prošlog marta. 

“Ako borci koji pripadaju Turskoj i teroristi koji pripadaju Erdoganu budu tamo, borit će se za zemlju. To nije sigurna zona, to je ratna zona”, kazao je Barzani. 

Privatno, kurdski političari kažu da su zabrinuti da bi bilo kakvo napredovanje Turske u Siriji moglo izazvati još jedan val izbjeglica u iračku kurdsku regiju, u kojoj se trenutno nalazi 250.000 izbjeglica. Oni smatraju da Erdoganova “sigurna zona” uključuje sva kurdska područja istočno od Eufrata te da bi povlačenje SAD-a bio poraz u očima sirijskih saveznika Rusije i Irana. 

Pešmerge kažu da je najuvjerljiviji argument za SAD da ostanu stalno prisustvo ISIL-a u regiji. 

“Za nas Pešmerge, ISIL nije gotov. Oni još izvode teroristička djela pogotovo u područjima koja su sporne teritorije u Kirkuku, Diyali, Makhmouru i oko Mosula. Izvode dnevne napade i čak su ojačali”, rekao je Yawar.  

“Čak Sirijske demokratske snage kažu da bi američke snage trebale ostati. ISIL je još globalna teroristička organizacija. Možda je izgubio teritoriju i kalifat, ali još postoji i još je opasan.”

Izvor: Al Jazeera