Irački premijer: Kraj lažne države ISIL-a

Iračke vlasti očekuju da se narednih dana okonča bitka sa ISIL-om (Reuters)

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da “lažne države” pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant više nema.

Abadi je to poručio nakon što su iračke snage oslobodile historijsku džamiju u Mosulu, gdje su pripadnici ISIL-a prije tri godine proglasili kalifat.

“Povratak al-Nuri džamije i al-Hadba minareta predstavlja kraj lažne države, Islamske države“, naveo je Abadi u saopćenju koje je na engleskom jeziku objavio na Twitteru.

Abadi je poručio da će iračke snage nastaviti da tjeraju borce ISIL-a da bi ih “ubili i zatvorili, sve do posljednjeg”, prenio je Reuters.

Simbolična pobjeda iračkih snaga

Zauzimanje džamije al-Nuri predstavlja simboličnu pobjedu iračkih snaga, koje već osam mjeseci vode ofanzivu da zauzmu Mosul, koji služi kao de facto glavni grad ISIL-a u Iraku, prenosi Reuters.

Iračke vlasti očekuju da se narednih dana okonča bitka sa ISIL-om, čiji borci se nalaze samo u nekoliko četvrti Starog grada.

Borci ISIL-a dignuli su u zrak prije sedam dana srednjovjekovnu džamiju i njen minaret, dok su se približavale iračke snage uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, ISIL je optužio SAD da je u zračnim napadima uništio džamiju. To je objavila novinska agencija ISIL-a, Amaq.

Kako se navodi, do eksplozije je došlo kada su iračke elitne jedinice za borbu protiv terorizma stigle na 50 metara od džamije.

Izvor: Al Jazeera i agencije