Irački premijer: Oslobođenje Mosula za nekoliko dana

ISIL je raznio džamiju Al-Nuri, a zvaničnici iz Iraka i koalicije koju predvodi SAD rekli su da je to znak da grupa gubi Mosul (Reuters)

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da će oslobođenje grada Mosula od oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) biti objavljeno za nekoliko dana.

“To će se desiti u nekoliko narednih dana i proglasit ćemo totalno oslobođenje u Mosulu”, rekao je Abadi novinarima, prenose irački mediji.

Ova se najava dešava dok iračke snage nastavljaju borbu protiv ISIL-a u njihovom posljednjem utočištu na zapadu Mosula, u Starom gradu.

Snimci do kojih je došao AP pokazuju iračke snage kako napreduju u naselju Bab al-Beed u Starom gradu, posljednjem utočištu ISIL-a, koje je gusto naseljeno.

Vjeruje se da se do 150.000 civila nalazi u tom dijelu grada, a Ujedinjene nacije opisale su uvjete kao očajne.

Rušenje minareta

Grupa je izgubila mnogo teritorije tokom posljednje tri godine.

Bitka za Mosul trajala je više od osam mjeseci.

U srijedu je ISIL raznio džamiju Al-Nuri, a zvaničnici iz Iraka i koalicije koju predvodi SAD rekli su da je to znak da grupa gubi Mosul. Irački premijer opisao je to kao “zvaničnu deklaraciju poraza”.

Rušenje poznatog minareta iz 12. stoljeća, jednog od najpoznatijih spomenika u zemlji, koji zovu i “irački toranj iz Pise”, ostavilo je Iračane u šoku.

Izvor: Agencije