Irački sud: Nijedna regija ne može se otcijepiti

Ustavni sud nema mehanizme kojima bi prisilio strane na provedbu presuda u kurdskom području (EPA)

Irački Vrhovni savezni sud presudio je da se nijedna regija ili pokrajina nema pravo otcijepiti, učvrstivši stajalište Vlade, koja pokušava spriječiti ponavljanje kurdskog referenduma o nezavisnosti održanog u septembru.

Presuda je odgovor na zahtjev centralne vlade u Bagdadu da se stane na kraj “pogrešnom tumačenju” Ustava i potvrdi jedinstvo Iraka, kazao je glasnogovornik Suda, prenosi Hina.

Ubrzo nakon presude premijer Haider al-Abadi pozvao je sjevernu poluautonomnu kurdsku regiju da se pridržava sudske odluke.

Rješavanje sporova

“Pozivamo kurdsku regiju da jasno iskaže opredijeljenost prema neodvajanju od Iraka”, kazao je Al-Abadi.

“Odluka suda zaustavila je pokušaj Kurda da se odvoje od Iraka”, kazao je Ahmed Younis, stručnjak za ustav.

Vrhovni savezni sud nadležan je za rješavanje sporova između iračke centralne vlade i iračkih regija i pokrajina, uključujući i Kurdistan.

Prema Ustavu, odluke Suda konačne su i obavezne za sve strane. Nema, međutim, mehanizme kojima bi prisilio strane na provedbu presuda u kurdskom području.

Kurdi spremni za pregovore

Vlada iračkih Kurda rekla je u ponedjeljak da je spremna na pregovore s Bagdadom kako bi se riješio spor koji je počeo prije dva mjeseca zbog referenduma o nezavisnosti što ga je održala sjeverna autonomna regija.

Kurdski premijer Nechirvan Barzani rekao je da su regionalna vlada i političke stranke spremne na “ozbiljne političke pregovore” umjesto pokušaja rješavanja spora vojnim putem.

Bagdad i Erbil sukobili su se zbog referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra u Kurdistanu i spornim područjima. Većina Kurda (92 posto) podržala je nezavisnost na referendumu koji je Bagdad osudio kao nezakonit.

Nakon referenduma Bagdad je nametnuo Kurdistanu zabranu međunarodnih letova te poslao Vladine snage i provladinu miliciju da zauzme područja izvan regije na koja Kurdi polažu prava od 2014, što je rezultiralo sukobima između snaga povezanih s Bagdadom i kurdskih pešmerga.

Izvor: Agencije