Iračko pleme Jubara u borbi protiv ISIL-a

Amerika od augusta izvodi zračne udare na položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku. Ipak, američki predsjednik Barack Obama kaže da je podrška sunitskih plemena neophodna za održavanje sigurnosti u toj zemlji. 

Dvadesetog juna ISIL je napao grad Alam, kojeg je deset dana branilo oko 2.400 pripadnika plemena Jubara. Na kraju su poklekli. U toj borbi ubijena je Omaja al Jubara. Njen brat Khamis, plemenski vođa, ponosan je na svoju sestru.

“Poginula je braneći svoj grad. Ubijena je snajperskim metkom. Njena smrt velika je čast za nas”, kaže Khamis al Jubara.

Omaja je oružjem naučila rukovati još u mladosti. Njena braća su vođe plemena, takozvani šeici. Zahvaljujući svom društvenom statusu, svi pripadnici njihove porodice predstavljaju potencijalnu metu.

Osjećaj marginaliziranosti

Stručnjaci ističu kako Irak, Sjedinjene Američke Države i njihova koalicija moraju osigurati podršku sunitskih plemena ako žele pobijediti u ovom ratu.

Hamisov otac poginuo je prije sedam godina, boreći se protiv Al-Kaide. Pripadao je vijeću sunitskih plemena koja su se borila na strani SAD-a za vrijeme američke okupacije Iraka.

Predsjednik SAD-a želi da se u Iraku ta strategija ponovo primijeni. Lokalne snage trebaju kontrolirati svoja područja, a borci iz različitih plemena trebaju se pridružiti iračkoj nacionalnoj gardi.

No, to je lakše reći nego učiniti. Mnogi suniti tvrde kako su nakon povlačenja američkih snaga marginalizirani.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera