Irak: 17 napada tokom jutra

Devetnaest osoba je ubijeno, a 189 ranjeno u ponedjeljak ujutro u nizu napada u Iraku, nekoliko dana prije lokalnih izbora 20. aprila, saznaje se iz medicinskih i sigurnosnih izvora.

Sedamnaest napada izvršeno je tokom jutra kad su Iračani odlazili na radna mjesta.

U Bagdadu šest napada automobilom-bombom, od kojih jedan na ulazu u zračnu luku, prouzročilo je smrt osam osoba, a bilo je i 48 ranjenih, dok je u Tuz Hurmatuu šest osoba smrtno stradalo u tri napada istog tipa.

Napadi su izvršeni i u Nasiriyi, na jugu zemlje, Hilli, južno od Bagdada, Samari, u nestabilnoj pokrajini Salahedin, u Falluji, te Baqubi, centru pokrajine Diyala, na vratima glavnog grada.

Četiri osobe poginule su u Kirkuku, gradu na sjeveru nad kojim pravo polažu autonomna regija iračkog Kurdistana i vlada u Bagdadu, u kojem su izvršena tri napada.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali se lokalno krilo mreže Al-Kaida i druge grupe bore protiv Vlade premijera Nurija al-Malikija.

Do novog nasilja dolazi manje od sedmicu dana od pokrajinskih izbora 20. aprila koji se trebaju održati u 12 od 18 pokrajina u zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije