Irak: Američki zračni udari na položaje Islamske države

Američki borbeni avioni i bespilotna letjelica nastavili su napade na položaje Islamske države u Iraku.

Nakon što je ranije u petak Pentagon saopćio da su dva borbena aviona bombardirala mobilne artiljerijske položaje Islamske države, u večernjim satima objavljeno je da su izvedena još dva napada u blizini Erbila, glavnog grada kurdske autonomne pokrajine na sjeveru Iraka. 

Izvršen je napad bespilotnom letjelicom na minobacačke položaje Islamske države, a kada su se borci tog pokreta vratili na položaje, izvršen je još jedan napad.

Nedugo zatim, četiri aviona F/A-18 bacila su osam laserski navođenih raketa na konvoj vozila Islamske države i minobacačku poziciju.

Ranije u petak, borci Islamske države su bombardirani dok su prevozili artiljeriju izvan Erbila, nedaleko od mjesta gdje se nalaze američki vojnici.

Glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, rekao je da su dva aviona F/A-18 bacila laserski navođene rakete teške 250 kilograma na komad artiljerije i kamion koji ju je vukao, javlja AP.


Ivica Puljić o američkim zračnim napadima u Iraku

Položaji Islamske države korišteni su u sukobima protiv kurdskih snaga u blizini Erbila.

Bijela kuća najavljuje kako će se nastaviti fokusirati na vojne napade, sve dok Irak ne formira novu inkluzivnu vladu.

Obama: Spriječiti genocid

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je napade u četvrtak, kada je Islamska država pokrenula ofanzivu na Erbil, u sjeveroistočnom Iraku, gdje je baza američkih vojnika koji obučavaju iračke borce.

“Trebamo djelovati na odgovoran i oprezan način kako bi se izbjegao genocid” nad manjinama, rekao je Obama u Bijeloj kući.

“Ako džihadisti krenu prema Erbilu, suočit će se s udarima. Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled”, kazao je američki predsjednik.

U Karakoshu, pripadnici Islamske države zauzeli su položaje nakon povlačenja kurdskih snaga. Njihovo dalje napredovanje moglo bi zaprijetiti Erbilu gdje postoje američki interesi, rekao je Obama.

Ujedinjeni narodi rade na otvaranju humanitarnog koridora u sjevernom dijelu Iraka kako bi bila omogućena evakuacija civila, rekao je specijalni predstavnik UN-a u Bagdadu Nikolaj Mladenov, prenosi AFP.

Vijeće sigurnosti šokirano napretkom IS-a

Dvije i po godine nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka Obama je naglasio da neće slati kopnene snage u zemlju jer “nema američkog vojnog rješenja krize”.

“Neću dopustiti da Sjedinjene Američke Države budu uvučene u novi rat u Iraku”, kazao je.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje se na vanrednoj sjednici na poziv Francuske sastalo iza zatvorenih vrata u četvrtak, kazalo je da je šokirano napretkom pobunjenika.

Petnaest zemalja članica dalo je podršku Bagdadu u borbi protiv Islamske države te je pozvalo “međunarodnu zajednicu da podrži Vladu i narod u Iraku i učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se olakšaju patnje naroda”.

Borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo gotovo 100.000 ljudi.

Oni su zauzeli Karakosh, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

Izbjeglice borave na otvorenom

Hiljade stanovnika iz gradova u okolini Mosula pokušavaju da se domognu Erbila i teritorije pod kontrolom Kurda. Među njima su i mnogi pripadnici kršćanske i drugih manjinskih zajednica. 

Napustili su svoje domove u strahu od moguće odmazde.

Grupe kršćana koje su živjele u Mosulu pobjegle su u Erbil nakon pobunjeničke ofanzive.

Nakon intenziviranja sukoba, masovni egzodus produžio se ka Bagdadu. Izbjeglice danima borave na otvorenom, jer više nemaju gdje otići.

Umm Rajab iz Mosula kaže: ”Bili smo u kampovima tri mjeseca. Nakon sukoba otišli smo pješice do kontrolnog punkta Kazer, a zatim vozilom. Zaustavili smo se, jer nemamo kuda otići, niti imamo sredstava da nešto učinimo. Ja i moja djeca nemamo više ništa”.

Snage Islamske države nastavljaju osvajati manje gradove na sjeveru Iraka i širiti svoju teritoriju.

Odluku Washingtona da pomogne Vladi Iraka u ovoj borbi pozdravili su, prije svega, kurdski zvaničnici.

”Naši borci dobijaju vojnu podršku. Njome se, također, osigurava da Kurdistan ostane sigurno mjesto za vjerske manjine i američke institucije, jer je i u njihovom interesu da ih zaštite. U konačnici, to je dobro za sve i takvu odluku trebalo je ranije donijeti”, rekao je Khalid Jamal Alber, zvaničnik kurdske regionalne vlade.

Jedan broj izbjeglica, pripadnika jezidske vjerske grupe iz okoline Mosula,  spas je potražio u obližnjim, teško pristupačnim planinama, gdje su danima prepušteni sami sebi – bez hrane, vode i lijekova.

Jučer su prvi put dobili pomoć iz zraka.Humanitarni paketi su bacani iz aviona američke i iračke vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije