Irak: Borci Islamske države ubili 500 jezida

Pripadnici pokreta Islamska država ubili su 500 jezidskih Kurda i zarobili više od 500 njihovih žena na sjeveru Iraka, prenosi agencija Anadolija.

Zastupnica iračkog parlamenta iz kurdske partije KYB Feyyan Dahil je održala konferenciju za novinare na kojoj je kazala da su pripadnici Islamske države nakon zauzimanja grada Sincara kod Mosula ubili najmanje 500 lokalnih jezida, pripadnika specifične heterodoksne religije u etničkom sastavu Kurda i zarobili više od 500 žena.

Istakavši da su zarobljene žene odvezene prema Telaferu, Dahil je upozorila na opasnost genocida nad jezidskom manjinom u tom dijelu Iraka.

„Islamska država ubija sve jezide i istrebljuje našu jezidsku manjinu i religiju. Nakon što je ova grupa zauzela Sincar, iz njega je u Dohuk izbjeglo više od 30.000 jezida. U neuvjetnim izbjegličkim centrima u protekla tri dana je umrlo najmanje 100 ljudi, među kojima 70 djece i starih i iznemoglih“, kazala je Dahil.

Kontrola brane

Ranije su kurdske snage pešmerge objavile kako kontroliraju najveću iračku branu na rijeci Tigris na sjeveru Mosula, a trenutno čuvaju 24-satnu stražu zbog postojanja prijetnji napada snaga pokreta Islamska država, prenosi Anadolija.

Reporter ove agencije u toj regiji je razgovarao sa komandirom kurdskih snaga Jusufom Muhammedom, koji je kazao da brana i okolica koji se nalaze na udaljenosti od 50 kilometara sjeverno od centra Mosula nikada nisu bili pod kontrolom Islamske države.

Naglasivši da brana ima veliku važnost za stanovnike Dohuka i Mosula, jer se na njoj proizvodi pitka voda i struja, Muhammed je upozorio kako bi otvaranje brane moglo rezultirati potopom cijelog Mosula i okolnih mjesta.

Malikijeva naredba

„Zato i imamo veliku odgovornost da čuvamo branu. Snage pešmerge drže stalne straže u toj regiji. Od komande smo tražili i dodatno pojačanje. I od iračke vojske očekujemo podršku iz zraka. Odbrana brane je ključna za cijelu regiju“, kazao je on.

Dan ranije je irački premijer Nouri al-Maliki prvi put naredio svojim zračnim snagama da podrže kurdske snage u borbi protiv Islamske države, nakon što su sunitski pobunjenici ostvarili novi veliki uspjeh na sjeveru države.

Kurdski borci pešmerge, koji su stekli veliko iskustvo boreći se protiv snaga Saddama Husseina, smatraju se jednim od rijetkih jedinica koje mogu pružiti otpor sunitskim pobunjenicima, kojima Malikijeva vojska u junu nije pružila gotovo nikakav otpor.

Izvor: Al Jazeera i agencije