Irak diverzificira izvoz nafte

Irak ove godine planira povećati proizvodnju na 3,4 miliona barela na dan (Reuters)

Irak je u nedjelju donio niz mjera za diverzifikaciju izvoza svoje nafte, želeći ublažiti posljedice mogućeg zatvaranja Hormuškog moreuza, ističe iračka vlada u saopćenju.

Mjere koje su predložile i utvrdile vladine komisije za energiju i privredu predviđaju povećanje izvoza nafte koja se naftovodom doprema u Tursku i nafte koja se prevozi cisternama, te “hitnu” obnovu naftovoda koji su trenutno van funkcije. 

Preporuke je u nedjelju prihvatilo ministarsko vijeće, rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabag.

Tako se spominje mogućnost ponovnog otvaranja dva naftovoda, prema Siriji i Libanonu (Banijas – Tripoli), koji je zatvoren 1990. godine, i prema Saudijskoj Arabiji, koji je također zatvoren već niz godina.

Irak trenutno crpi oko tri miliona barela nafte na dan, od čega izvozi više od polovice.

Komisije su ocijenile da bi zatvaranje Hormuškog moreuza naštetilo svjetskoj ekonomiji, prije svih zemljama u Perzijskom zaljevu.

Irak trenutno crpi oko tri miliona barela nafte na dan, od čega izvozi više od polovice, uglavnom tankerima kroz Hormuški moreuz.

Ostatak isporučuje naftovodom koji ide iz Kirkuka na sjeveru Iraka do Ceyhana u Turskoj, ili cisternama u Jordan.

Teheran, koji je pod zapadnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa, zaprijetio je krajem decembra prošle godine da će zatvoriti Hormuški moreuz, kojim prolazi 35 posto svjetske nafte koja se prevozi morskim putem.

Irak ove godine planira povećati proizvodnju na 3,4 miliona barela na dan, od čega će izvoziti 2,6 miliona barela.

S tim prihodima će obnoviti infrastrukturu uništenu u ratu.

Izvor: Agencije