Irak: Duboke podjele između sunita i šiita

U Iraku je tokom prošle godine poginulo skoro 9.000 ljudi, što je najveći broj žrtava u posljednjih nekoliko godina.

Ujedinjeni narodi navode da su glavni uzrok nasilja u Iraku duboke podjele između sunita i šiita. Najnovije žarište je Falluja, grad u pokrajini Anbar. Tamo su lokalni sunitski borci zauzeli više policijskih stanica.

U napadu 16 žrtava

Najmanje 16 osoba je poginulo u četvrtak, a 19 ranjeno u napadu bombaša samoubice u blizini iračkog grada Bakuba, saopćili su ljekari.
Eksplozija se dogodila kada je bombaš aktivirao vozilo puno eksploziva u mjestu Baladruz, sjeverno od Bagdada, javio je AFP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Prošla godina bila je teška za Iračane, a čini se da ni ova neće biti bolja. Sunitski borci iz pokrajine Anbar napali su policijske stanice. Oslobodili su zatvorenike i odnijeli oružje. U pokrajini vlada bijes zbog hapšenja istaknutog sunitskog političara, kao i zbog rastjerivanja okupljenih u protestnom kampu u Ramadiju.

Iračku Vladu predvode šiiti, a premijer Nouri al-Maliki optužio je demonstrante da su članovi Al-Kaide, što je još više razbjesnilo ljude. Premijer je reagirao slanjem vojnih pojačanja. Poručio je da želi razgovarati sa sunitskim vođama u pokrajini, kako bi pokušali pronaći rješenje, ali ne i s onima povezanim s Al-Kaidom.

Pomoć stigla kasno

“Pozdravljamo svoju braću iz Anbara koja su spremna doći, razgovarati i savjetovati se s nama. Potrebni su nam pravi sinovi Anbara, a ne oni koji tvrde da predstavljaju tu pokrajinu”, kazao je Maliki.

Irak je duboko podijeljen. Sunitsko stanovništvo mnogo toga zamjera šiitskoj Vladi i smatra da su njihovi interesi zanemareni. Napadi su najčešće sektaške prirode. Međutim, prije rata nije bilo tako i nacionalno pomirenje je veliki izazov za Vladu.

“Potrebni su joj politički instrumenti kako bi se nosila s nezadovoljnim sunitskim stanovništvom, te vojni instrumenti kako bi riješila problem Al-Kaide. Dok to ne bude imala neće biti promjena, niti efikasnog rješenja”, izjavio je Daniel Serwer sa Univerziteta “John Hopkins”.

Vlada je počela slati dodatnu pomoć pokrajini Anbar, uključujući naftu, hranu i lijekove. Međutim, čini se da je za to prekasno. Al-Maliki kaže da borci koriste haos kako bi Irak učinili još nestabilnijim pred izbore planirane za april, što mu ne ostavlja mnogo vremena da pokrene pregovore i smiri situaciju u zemlji.

Izvor: Al Jazeera