Irak: ISIL kontrolira jedan posto zapadnog Mosula

Nekoliko naselja u zapadnom dijelu Mosula još je pod kontrolom ISIL-a (EPA)

Iračka vojska, koja već mjesecima vodi akcije protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Mosulu, tvrdi kako je pod kontrolom te oružane skupine ostalo svega jedan posto teritorija stare gradske jezgre.

“Samo jedan posto terotorije zapadnog Mosula, odnosno starog grada, nalazi se pod kontrolom ISIL-a”, potvrdio je Yahya Resul, glasnogovornik Zajedničkog zapovjednog središta iračkih oružanih snaga.

Po njegovim riječima, vojska je djelomično uspostavila kontrolu nad naseljima Faruk i Meshahde u zapadnom Mosulu.

Osim toga, potvrđeno je i da je iračka policija opkolila jedan dio zapadnog dijela Mosula.

Nekoliko naselja u zapadnom dijelu Mosula još je pod kontrolom ISIL-a.

Taj dio Mosula poznat je i kao gusto naseljen, što otežava akciju oslobađanja. 

Humanitarni koridori za civile

Prethodno je potvrđeno da su iračke snage otvorile izlazne rute stotinama civila koji su počeli napuštati staru gradsku jezgru u Mosulu dok traju borbe s pripadnicima skupine ISIL.

Borbene postrojbe koje su obučile američke snage usmjerile su svoje napade duž dvije ulice koje dopiru do Starog grada kako bi izolirale pobunjenike u četiri džepa, javljaju agencije.

Najmanje 100 civila, umornih, preplašenih i gladnih, u subotu se domoglo sigurnosti na teritoriju pod kontrolom Vladinih snaga zapadno od Staroga grada.

Među njima su ozlijeđena i pothranjena djeca. Vojnici su ima dali hranu i vodu, javljaju agencije.

Više od 100.000 civila, a pretpostavlja se da su polovica od njih djeca, ostalo je u srušenim kućama u Starom gradu s premalo lijekova, vode i medicinskih potrepština.

Humanitarne organizacije i iračke vlasti rekle su da pripadnici ISIL-a koriste civile kao živi štit.

U posljednja tri tjedna pripadnici ISIL-a ubili su stotine civila koji su pokušali napustiti Stari grad, prenose irački mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije