Irak između američke i ruske koalicije

Haider al-Abadi je potvrdio kako će njegova zemlja nastaviti saradnju sa međunarodnom koalicijom (AP)

Piše: Alaa Yousif

Irački analitičari smatraju da je formiranje nove koalicije samo opravdanje kojim se Bagdadu dozvoljava propuštanje iranskih i ruskih aviona sa oružjem kao pomoć režimu Bashara al-Assada, naročito zbog toga što je obznanjivanje ovog saveza uslijedilo samo dva dana nakon što je irački ministar vanjskih poslova negirao prisustvo ruskih vojnih eksperata zaduženih za koordinaciju sa iračkim snagama.   

Novi vojni savez kojem pristupa iračka vlada, s ciljem borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i ostanka režima Bashara al-Assada u Siriji, pored Bagdada obuhvata Moskvu, Teheran i Damask.

Irački premijer Haider al-Abadi žurno je potvrdio kako će njegova zemlja nastaviti svoju blisku saradnju sa međunarodnom koalicijom, formiranom 7. augusta 2014. godine na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i 22 zemlje učesnice, među kojima se ne nalaze Rusija, Iran i Sirija, s ciljem bombardiranja ISIL-ovih položaja u Siriji i Iraku.

Al-Abadi je naglasio, u svom televizijskom obraćanju, da je njegovoj zemlji neophodno zalaganje svih globalnih obavještajnih službi kako bi se eliminirala grupa ISIL koja drži kontrolu nad trećinom iračke teritorije.

U isto vrijeme, irački posmatrači upozoravaju na zbunjenost njihove države po pitanju priklanjanja ruskoj ili američkoj osi.

Spašavanje regije

Stručnjak za pitanja Bliskog istoka Mazen al-Zaidi novu koaliciju prokomentirao je sljedećim riječima: „Velike sile involvirane u sukob u regiji trebaju nekoga ko će im spasiti ugled nakon četiri godine žestokog rata u Siriji i Iraku. Upravo iz tog razloga dolazi do ruske intervencije, kao države koja posjeduje različite instrumente utjecaja, što je čini kvalificiranom da predvodi sigurnosne napore kojim bi se zaštitili minimalni interesi sukobljenih strana“.  

U svom razgovoru za Al Jazeeru dodaje da direktno uključivanje Rusije u rat protiv ISIL-a ima za cilj spašavanje regije i okončavanje iscrpljujućeg rata koji se vodi na ovom području još od 2011. godine, naglasivši da ova intervencija neće polučiti uspjehom ukoliko se ne ostvari jasna koordinacija sa međunarodnim silama, poput Sjedinjenih Američkih Država, i drugim lokalnim silama, poput Kraljevine Saudijske Arabije.

Al-Zaidi ističe da se ruski pristup sukobima u regiji drastično razlikuje od onog koji imaju njihove kolege Amerikanci, što vodi ka fragmentaciji političkih entiteta i ponovnom iscrtavanju nove geopolitičke karte na Bliskom istoku, čemu se Moskva žestoko protivi. 

Podrška Assadu

Irački sigurnosni ekspert Hisham Al-Hashimi kaže: „Rusi su već ranije izjavili da se u Siriji žele boriti samo kao dio međunarodne koalicije predvođene Washingtonom, no postojanje Koordinacionog centra za prikupljanje informacija u Bagdadu predstavlja prvi korak u pravcu formiranja dvije komande u međunarodnoj koaliciji, jednoj u Siriji na čelu sa Rusijom i drugoj u Iraku koju će predvoditi Amerika.“ 

Dodaje za Al Jazeeru da Rusija u formiranju Koordinacionog centra u Bagdadu vidi još jedan cilj, a to je propuštanje ruskih i iranskih vojnih teretnih aviona u Siriju, nakon što je Irak doveden u neugodnu poziciju s obzirom da ne želi razljutiti ni SAD ni Iran, stoga pronalaze logično opravdanje u formiranju ove obavještajne koalicije.

S druge strane, pisac i politički analitičar Mushriq Abbas smatra da Rusija i druge strane pokušavaju ubaciti novu viziju u projekat rata protiv ISIL-a pod stavkom ruske koalicije, kako bi ista postala alternativa međunarodnoj koaliciji koju predvodi Washington.

Za Al Jazeeru je potvrdio da su Rusija i njeni saveznici promovirali neuspjeh međunarodne koalicije u Iraku i Siriji, kako bi pronašli pogodno tlo i saopćili da formiraju svoju koaliciju. No najvažnije i najbitnije pitanje jeste u kojoj mjeri je Rusija sposobna predvoditi koaliciju koja će se boriti protiv ISIL-a s obzirom na to da nam historija govori kako je rat ove države u Afganistanu proizveo organizaciju Al-Kaida.  

Pojašnjava da Rusija ne posjeduje pravo nasljeđe u ovoj oblasti na osnovu kojeg bi mogli pretpostaviti da će biti sposobna voditi ovaj savez na ispravan način, jer je prethodno pružala pomoć diktatorskim režimima te distribuirala konvencionalno i nekonvencionalno oružje u državama koje su bile pod tim diktaturama. 

Izvor: Al Jazeera