Oglasi

Irak: Izvinjenje zbog nepravednog zatvaranja

Irak prošle sedmice oslobodio više od 300 zatvorenika nakon sunitskih demonstracija.
Protesti počeli nakon hapšenja devet čuvara ministra finansija Rifaa al-Issawija, koji je sunitEPA

Irak je od prošle sedmice oslobodio više od 300 zatvorenika, a jedan ministar se u ponedjeljak izvinio  za nepravedno zatvaranje i tako odgovorio na ključni zahtjev sunitskih demonstranata koji su se prije nekoliko sedmica mobilizirali protiv šiitskog premijera.

Ministarstvo pravosuđa je u ponedjeljak oslobodilo 178 zatvorenika, izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik ministarstva Haydar Al-Sadi, nakon čega je broj oslobođenih zatvorenika od prošle sedmice porastao na 335.

Među oslobođenim zatvorenicima je izvjestan broj starijih ljudi, izjavio je novinar agencije AFP koji je prisustvovao njihovom oslobađanju, navodi agencija Fena.

"Izvinjavam se u ime iračke države svima koji su uhapšeni i zatvoreni. Kasnije se saznalo da ste nevini", izjavio je dopremijer Hussain al-Shahristani na konferenciji za štampu, saopćivši da su zatvorenici oslobođeni.

"Zahtijevam od svih iračkih snaga sigurnosti da ne hapse ljude u žurbi, nego da se koncentriraju na prave zločince koji su počinili zločine protiv Iračana", dodao je on.

Sunitska manjina organizira okupljanje već tri sedmice tražeći oslobađanje zatvorenika i poništenje antiterorističkih zakona koje je vlada, u kojoj dominiraju šiiti, koristila da nepravedno zatvori pripadnike njene zajednice.

Protesti su počeli nakon hapšenja, 20. decembra, devet čuvara ministra finansija Rifaa al-Issawija, koji je sunit.

Issawi je član laičkog bloka Iraqiya, formacije koju podržava sunitska manjina i koja je dio Vlade, ali kritički raspoložena prema premijeru Nouriju el-Malikiju.

Izvor: Agencije