Irak: Kurdi traže referendum o nezavisnosti

Kurdski pobunjenici u Iraku se decenijama bore sa vladom u Bagdadu (AP)

Predsjednik autonomne kurdske regije u Iraku Masoud Barzani tražio je od parlamenta da počne sa organizacijom referenduma o nezavisnosti te regije, u trenutku kada se Irak suočava sa ofanzivom pobunjenika.

Parlament bi trebalo da “počne pripreme za organiziranje referenduma o pravu na samoopredjeljenje” provincije koja teži ka nezavisnosti desetinama godina, rekao je Barzani, prema zvučnom snimku sa sastanka iza zatvorenih vrata do kojeg je došao AFP.

Washington protiv referenduma

Sjedinjene Američke Države su se izjasnile protiv plana predsjednika iračkog Kurdistana o organiziranju referenduma o nezavisnosti u toj autonomnoj pokrajini, pozivajući istovremeno sve iračke zajednice na jedinstvo neophodno u borbi protiv ofanzive pobunjenika.

No Bijela kuća, koja poziva Kurde, sunitske i šiitske Arape na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva u Bagdadu, nije pokazala oduševljenje planom.

“I dalje vjerujemo da je Irak snažniji ako je jedinstven”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. “Zbog toga SAD podupire demokratski, pluralistički i jedinstveni Irak. I dalje pozivamo sve strane da se zajedno angažiraju na zajedničkom cilju”, rekao je.

“To će ojačati naš položaj i bit će moćno oružje u našim rukama”, dodao je kurdski lider.

Dugotrajan sukob

Autonomna regija Kurdistan odavno je u sukobu sa iračkom federalnom vladom zbog niza pitanja, pogotovo kad je riječ o onome za šta kurdski političari tvrde da su odložene i nedovoljne budžetske isplate regiji ove godine.

Stvari su se, međutim, znatno zakomplicirale kada su kurdske snage preuzele kontrolu nad gradom Kirkukom, koji je izuzetno bogat naftom, nakon što su se iračke trupe odatle povukle pred ofanzivom sunitskih militantnih aktivista, koja je počela 9. juna.

Kirkuk se nalazi u središtu dijela teritorije koju kurdski zvaničnici žele da pripoje svojoj autonomnoj regiji sačinjenoj od tri provincije, što nailazi na oštre prigovore Bagdada.

Član 140 iračkog Ustava trebalo je da omogući glasanje o tome da li će sporne oblasti biti pripojene Kurdistanu, ali nikada nije primijenjen zbog političkih trvenja.

Barzani je, međutim, rekao da je to pitanje riješeno i da “ne preostaje ništa drugo nego da stanovnici tih oblasti donesu odluku o samoopredjeljenju”.

Čak i ako Kurdi glasaju za nezavisnost, Bagdad će se gotovo sigurno tome usprotiviti, navodi francuska agencija, uz podsjećanje da je premijer Nuri al-Maliki odbacio tvrdnje Kurda da će njihove snage peshmerga ostati u spornim oblastima.

Izvoz nafte

“A onima koji kažu da će se vratiti u te oblasti poručujem da griješe, pošto se pešmerga neće povući odatle ni pod kojim uvjetima”, rekao je Barzani.

Ovaj teritorijalni spor je jedan od nekoliko između kurdskih vlasti u Arbilu i centralne vlade, pored konflikta u vezi s tvrdnjama Kurdistana da ima pravo nezavisno izvoziti naftu i potpisivati ugovore sa stranim firmama bez odobrenja Bagdada.

Kurdski pobunjenici u Iraku se decenijama bore sa vladom u Bagdadu i podvrgnuti su represiji koja je često brutalna, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Od 1991. Kurdi, međutim, imaju veliku slobodu u lokalnom upravljanju i njihova autonomna regija sada usvaja svoje zakone, ima svoje sigurnosne snage, upravlja svojim viznim režimom i politikom vezanom za strane investicije, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije