Irak: Mučili djecu da priznaju saradnju s ISIL-om

Vlada Iračkog Kurdistana demantirala je navode u izvještaju HRW-a (Reuters)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) optužila je vladu u Iračkom Kurdistanu za mučenje djece u zatvorima, što je Erbil demantirao, tvrdeći da se zatočenici tretiraju u skladu sa zakonom. 

HRW navodi da se mučenje koristi kao sredstvo za primoravanje djece da priznaju saradnju s ISIL-om.

Djeca su toj organizaciji za ljudska prava rekla da su ih u 2017. i 2018. službenici sigurnosti, poznati kao Asayish, mučili u pritvoru koristeći batine, postavljanje u stresne položaje i električne šokove. Većina njih izjavila je da nisu mogli dobiti advokata i da im nije bilo dozvoljeno pročitati priznanja koja su napisali Asayishi i primorali ih da ih potpišu.

Jo Becker, direktorica Odjela za prava djece u organizaciji Human Rights Watch, pozvala je vlasti u Iračkom Kurdistanu da “odmah okončaju sva mučenja djece zatvorenika i istraže i utvrde odgovorne za ta djela”. Iako su prošle dvije godine otkad je vlada Kurdistana obećala da će istražiti mučenje djece zatvorenika, ta praksa i dalje se nastavlja s alarmantnom učestalošću, rekla je.

Mučenja trajala danima

HRW je do tih podataka došao intervjuiranjem 20 dječaka dobi od 14 do 17 godina optuženih da pripadaju grupi ISIL u popravnom domu za žene i djecu u Erbilu u novembru 2018. i tri dječaka koji su nedavno pušteni na slobodu.

Popravni dom u Erbilu, okružen visokim zidovima i bodljikavom žicom, jedan je od tri zatočenička objekta u kojima se zatvaraju djeca u Iračkom Kurdistanu.   

Tokom posjete radnici popravnog doma izjavili su da je u toj ustanovi zatočeno 63-oje djece zbog navodnih krivičnih djela povezanih s terorizmom, a da je 43-oje od njih osuđeno. Human Rights Watch intervjuirao je i osoblje, rođake neke od djece i dva 18-godišnjaka koja su također bila uhapšena.   

Šesnaestero od ukupno 23-oje djece izjavilo je da su ih Asayishi mučili prilikom ispitivanja tako što su ih premlaćivali plastičnim cijevima, električnim kablovima ili štapovima. Trojica dječaka rekla su da su ih mučili elektrošokovima.

Drugi su izjavili da su dva sata bili vezani u bolan i stresan položaj koji se zove “škorpion”, dok su mnogi od njih rekli da je mučenje trajalo danima i završavalo tek priznanjem.

Demant Erbila  

Vlada Iračkog Kurdistana demantirala je navode u izvještaju HRW-a.

Dindar Zabari, koordinator vlade Iračkog Kurdistana za međunarodne preporuke, rekao je da “niko nije uhapšen bez sudskog naloga, bez obzira za kakve se optužbe tereti, i da se nakon hapšenja optuženi i osumnjičeni tretiraju u skladu sa zakonom”.

Izjavio je da se osobe mlađe od 18 godina koje su osumnjičene za pripadnost ISIL-u “tretiraju kao žrtve te organizacije, a ne kao prestupnike. Prema njima se postupa kao i prema svoj drugoj raseljenoj djeci i humano.”

Izvor: Agencije