Irak: Napade izveli Al-Kaidini saradnici

U napadima tokom Kurban bajrama do sada je poginulo 44 osoba, a više od 150 je ranjeno (EPA)

Iračka organizacija povezana s mrežom Al-Kaida preuzela je u ponedjeljak odgovornost za niz pucnjava i bombaških napada tokom muslimanskog praznika Kurban bajrama, u kojima je poginulo nekoliko desetaka ljudi širom zemlje.

Grupa Islamska država Irak saopćila je da su napadi tokom četverodnevnog Kurban bajrama, koji je počeo u petak, odgovor na to što su iračke snage sigurnosti uhapsile sunitske Arapkinje u pokušaju da pronađu muške članove njihovih porodica, navodi Tanjug.

“Islamska država Irak je alarmirala dio snaga sigurnosti u Bagdadu i na drugim mjestima kako bi poslala brzu poruku zvjerima koje su iznevjerile islam i njihovoj Vladi. Oni će platiti visoku cijenu za ono što su uradili i neće mirno spavati ni danju ni noću, ni kad je Bajram, ni kad nije”, poručila je ta organizacija.

U napadima tokom Kurban bajrama do sada je poginulo 44 osoba, a više od 150 je ranjeno, a najviše nasilja bilo je u subotu, kada je ubijena 31 osoba, prenosi AFP.

Smatra se da je organizacija Islamska država Irak slabija nego što je bila u jeku sektaškog krvoprolića u Iraku od 2006. do 2008. godine, ali i dalje je u stanju da redovno vrši napade s velikim brojem žrtava.

Izvor: Agencije