Irak: Oranice Kirkuka bez navodnjavanja

Rijeka koja protječe kroz sjeverni Irak gotovo je presušila, a nepregledna polja, nekad zasijana žitaricama, ostala su pusta.

Poljoprivreda je u kolapsu, a za sve je navodno kriva izgradnja brana na jugu Turske.

“Brane u Turskoj i izostanak reakcije naše vlade doveli su do ovoga. Naprimjer, kad smo imali vode, na 12 hektara smo ubirali tonu ječma. Sada je proizvodnja gotovo ravna nuli“, kazao je Hadi Shawiz, poljoprivrednik i ekolog.

Voda iz bunara

Poljoprivrednici moraju kopati duboke bunare kako bi došli do vode za usjeve, ali ima je tek za navodnjavanje trećine te zemlje.

“Poljoprivrednici sada vodu moraju crpiti iz bunara, što je veoma skup i dugotrajan proces. Moraju kopati od 30 do 150 metara kako bi došli do čiste vode kojom mogu navodnjavati polja. Osim visokih troškova proizvodnje, ovakvo navodnjavanje utječe i na okoliš“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Imran Khan.

Kako bi zadovoljio potražnju, Irak je primoran uvoziti pšenicu i rižu, i to iz države koja je izgradila brane zbog kojih su rijeke navodno presušile.

Turskih prehrambenih proizvoda sve je više na tržištu.

Kolaps iračke poljoprivredne industrije brine mnoge tamo. Međutim, imajući u vidu druge izazove s kojima se ta zemlja trenutno suočava, poljoprivreda i pregovori o vodenim resursima nisu visoko na listi prioriteta vlade.

Izvor: Al Jazeera