Irak: Politička polemika o trgovini alkoholom

Zabranjena je i prodaja alkoholnih pića za kupce mlađe od 21 godine (Ilustracija)

Izjave određenog broja zastupnika iračkog parlamenta, koji se protive odluci o zabrani prodaje, proizvodnje i uvoza alkoholnih pića, izazvale su dodatne polemike u vezi s ovom odlukom, koju je Parlament nedavno usvojio, otkrivajući političke i sektaške interese kada je riječ o milionima dolara koje donosi ta trgovina.

Jedan od zastupnika uputio je teške optužbe na račun “šiitskih vjerskih stranaka” da stoje iza donošenja ove odluke, zbog “finansijske koristi kojom se ostvaruju milioni dolara, kojima se finansiraju njihove aktivnosti i njihove milicije”.

Parlamentarci su izrazili protivljenje odluci, naglašavajući kako imaju namjeru osporiti njen legitimitet, “budući da narušava lične slobode garantirane Ustavom, kojim se također jamči zaštita prava brojnih manjina koje žive u Iraku još od njegovog osnivanja”.

‘Stranke dijele zaradu’

Nisu se zaustavili samo na ovim optužbama, nego su išli do te mjere da su pojedine utjecajne šiitske stranke na vlasti optužene da dijele zaradu koju ostvaruju barovi i noćni klubovi, a da zauzvrat pružaju zaštitu tim mjestima.

Ove stranke se, također, dovode i u vezu s drugom, opasnijom vrstom trgovine, poput uvoza maka i narkotika iz Irana.

Donošenje ove odluke i njene posljedice dobili su u javnosti drugu dimenziju, pa se na društvenim mrežama mogu pronaći ironični i podrugljivi stavovi o ovoj temi.

Tu su i mišljenja onih koji smatraju da odluka o zabrani prodaje, uvoza i proizvodnje alkohola predstavlja novi oblik politike ograničavanja ličnih sloboda i da se na taj način prekidaju izvori prihoda radnicima u ovoj oblasti.

Izvor: Al Jazeera