Irak potvrdio nestanak Amerikanaca u Bagdadu

Televizija Al-Arabiya javila da su oteta trojica Amerikanaca (EPA)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu saopćila je da je “nekoliko Amerikanaca” nestalo u Iraku, dok je iračka policija potvrdila nestanak troje američkih državljana.

Policija je u ponedjeljak ujutro uspostavila kontrolne tačke u četvrti gdje su, prema medijskim izvještajima, posljednji put bili viđeni Amerikanci, za koje mediji navode da su oteti u petak.

Dva helikoptera iračke vojske nadlijetala su četvrt Dora, a ulicama su patrolirala policijska vozila u ponedjeljak ujutro.

Iz State Departmenta u nedjelju je rečeno da sarađuju sa iračkim vlastima kako bi locirali Amerikance koji su nestali, ali nije potvrđeno da su oteti. 

“U potpunosti sarađujemo s iračkim vlastima kako bi nestali Amerikanci bili locirani”, izjavio je glasnogovornik Ambasade SAD-a Scott Bolz.

Televizijska stanica Al-Arabiya je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila da su “ekstremisti oteli trojicu Amerikanaca u Bagdadu”.

Pogoršanje situacije

Neimenovani zvaničnik iračke policije rekao je da su trojica Amerikanaca i irački prevodilac oteti u južnom dijelu Bagdada i da su iračke snage pokrenule operaciju kako bi ih pronašle, prenio je AFP.

“Ne znamo šta je bio njihov posao”, rekao je taj zvaničnik.

Protekle sedmice u Bagdadu i okolini došlo je do pogoršanja sigurnosne situacije poslije više mjeseci relativnog mira, navelo je AP.

Organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za više prošlosedmičnih napada u Bagdadu i proviniciji Diyala, u kojima je poginulo više od 50 ljudi.

Iračani su najčešća meta otmica, ali su proteklih mjeseci u Iraku kidnapirani i državljani Katara i Turske.

Izvor: Agencije