Irak: Radnici iz Indije se vraćaju kući

Više od 700.000 Indijaca donedavno je radilo u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ali su zbog sukoba u Iraku i nestabilnosti u okolnim državama, mnogi bili prisiljeni da se vrate kući u dugovima i puni trauma.

Trojica prijatelja, koja su skupa odrasla, zajedno su otišli i u irački grad Basru da rade kao fizički radnici, gdje su živjeli su u lošim uvjetima, spavali na podu, a irački poslodavci su ih često tukli, čak im prijetili oružjem kada bi se žalili.

Ovo je bio povod aktuelnog sukoba.

U svojim selima nemaju posla

Borbe su bile sve bliže pa su se, uz pomoć Indijske ambasade, odlučili vratiti kući.

Svaki od njih lokalnim agentima za zapošljavanje duguje nekoliko hiljada eura, a u svom selu ne mogu naći posao.

 „Vratili smo se s posla na ručak i saznali da je u kamp pala bomba. Neko je pozvao vlasnika koji je zatim obavijestio policiju”, priča radnik Talari Ramesh.

“U selu Indal-vaj, Ramesh nema mnogo opcija jer ima porodicu koju mora prehraniti i dugove koje mora vratiti, a da je situacija u Iraku bolja, kaže, vratio bi se“, javio je reporter Al Jazeere Fazil Jamil.

Jamil je zaključio da su sela poput ovog, sa ograničenim mogućnostima za zapošljavanje, meta  agenata koji traže kvalifikovane i nekvalifikovane radnike, a samo iz ovog sela sa 4.000 stanovnika je 500 osoba zbog posla otišlo na Bliski Istok.

On je također izvjestio je da su oni, koji su se vratili iz Iraka i Libije, opterećeni su dugovima i traumatizirani, a kažu kako uopće nisu znali gdje ih šalju i kako nisu ni sanjali da bi se mogli naći usred ratne zone.

Agenti za zapošljavanje djeluju u sjeni

Amir Ali, lokalni putnički agent, kaže da oni koji šalju radnike u Irak, djeluju u sjeni, a da preko Dubaija i Sudijske Arabije prevoze ljude spremne da rizikuju život za bolju zaradu.

“Odlaze u Libiju i Irak, a to rade to samo zbog novca jer tamo dobijaju mnogo veće plate,konkretno, oni mjesečno zarađuju između 1500 i 2400 eura”, rekao je Ali.

Seoski starješina priznaje da problem još nisu riješili, a oglasi u kojima se nude dobro plaćeni poslovi na Bliskom Istoku redovno se pojavljuju u lokalnim novinama.

Ekipa Al Jazeere razgovarala je s jednim od agenata za zapošljavanje, koji ugovara poslove u Iraku.

On je rekao da će zbog sukoba morati čekati dva do tri mjeseca, a zatim, za cijenu od blizu 2.500 eura po osobi, putovati preko Dubaija.

Ovdje ima mnogo ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem i koji su spremni rizikovati život za bolju budućnost, zaključio je Fazil Jamil.

Izvor: Al Jazeera