Irak sprema novu akciju oslobađanja Ramadija

Irački premijer Haider al-Abadi kaže kako će uskoro početi nova akcija oslobađanja Ramadija. Taj grad je prijestolnica najveće iračke provincije Anbar i trenutno je u rukama oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pripadnici različitih sunitskih plemena pristali su učestvovati u ovoj akciji. Ipak, sektaški sukobi su odgodili tu operaciju.

U pažljivo planiranoj poruci ISIL-u, brojni sunitski borci uzvikuju: „Ne plašimo se“.

Pripadaju plemenima iz većinski sunitske pokrajine Anbar, na zapadu Iraka. Bore se protiv ISIL-a i upravo su završili obuku sa iračkom vojskom. Završnoj svečanosti prisustvovale su sunitske plemenske vođe i vojni komandanti.

Svrha svečanosti bila je pokazati jedinstvo, dok se vojska priprema za veliku ofanzivu u provinciji Anbar i oslobađanje glavnog grada Ramadija iz ruku ISIL-a.

„Poručujemo centralnoj Vladi da su ovo vaši sinovi i želimo da ih zvanično uključi u vojne strukture“, kazao je vođa plemenskog vijeća Anbara Abdul Wahab Sarhan.

Zakon zapeo u Parlamentu

Regruti su obučavani da služe u Nacionalnoj gardi. To je vojna jedinica iračke vojske, predviđena da bude sačinjena isključivo od lokalnog stanovništva. Formirana je da bi se umirile brige sunitskog stanovništva u pokrajinama u kojima šiitske milicije pokušavaju uspostaviti kontrolu.

Zbog snažnih sektaških podjela, zakon koji predviđa ovaj plan zapeo je u Parlamentu. Iz tog razloga, premijer Abadi nije mogao pokrenuti dugo najavljivanu ofanzivu.

„Nema povjerenja među frakcijama u Vladi, uključujući i plan za uključivanje sunitskih boraca. Tu je nastao zastoj“, ističe vojni analitičar Hashim al-Hashmi.

Ovo nije prvi put da su iračke snage pokušale osloboditi Ramadi. Prva ofanziva pokrenuta je u julu, ali je zaustavljena nakon što su se sunitska plemena žalila da su šiitske milicije previše uključene, iz Bagdada javlja novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab.

„Strategiju premijera Haidera al-Abadija u provinciji Anbar neki analitičari opisuju kao potpuno smušenu. Ipak, čini se da je on odlučan da zauzme provincijsku prijestolnicu, ali mu to neće uspjeti, sve dok ne riješi sektaške zabrinutosti i time pokrene politički proces u parlamentu“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera