Irak: U bombaškom napadu najmanje osam poginulih

Broj nastradalih mogao bi da se poveća pošto je nekoliko ranjenih osoba u kritičnom stanju (EPA)

Najmanje osam osoba je poginulo, a 12 ranjeno u napadu bombaša samoubice automobilom na kontrolni punkt u distriktu Qaim u iračkoj provinciji Anbar, rekao je lokalni zvaničnik za Reuters.

Napadač je dovezao automobil nakrcan eksplozivom do kontrolnog punkta u oblasti Qaim, kojim zajednički upravljaju vojska i šiitske milicije, saopćio je gradonačelnik Ahmed al-Mehlawy za Reuters.

Mehlawy je naveo da su petorica pripadnika milicija i troje civila ubijeni. Iračka vojska objavila je prvobitno da je ubijeno sedam ljudi.

General-major Qasem al-Dulami rekao je za AP da je napadač uletio vozilom sa bombom u kontrolni punkt gdje zajedno rade iračka vojska i snage milicije koju podržava vlada.

Ubijeno je pet vojnika i tri civila.

Moguć veći broj žrtava

Broj nastradalih mogao bi da se poveća pošto je nekoliko ranjenih osoba u kritičnom stanju, navodi Reuters.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad, ali borci Islamske Države Iraka i Sirije (ISIL) djeluju u toj regiji.

Irak je proglasio pobjedu nad ISIL-om u decembru prošle godine, protjerujući borce te grupe s kompletne teritorije koju su držali i samoproklamovanom kalifatu, koji također obuhvata dio Sirije.  

ISIL-ovi borci otada provode kampanju otmica i ubistava.

Izvor: Agencije