Irak: U napadima na šiite 32 mrtvih

Šiiti obilježavaju godišnjicu smrti imama Husejna (EPA)

Najmanje su 32 šiitska hodočasnika poginula, a više od 78, većinom žena i djece, ranjeno je u eksploziji triju bombi u ponedjeljak u središnjem dijelu Iraka, izvijestio je Tanjug.

Obilježavanje Ašure, jednog od najvažnijih šiitskih blagdana, poprimilo je tragičan ton jer su dan uoči vrhunca festivala, u tri izolirana napada, poginuli hodočasnici koji su se skupili u procesijama obilježavanja smrti imama Huseina, unuka poslanika Muhammeda, kojega su 680. godine ubile jedinice omejadskog halife Jazida u Kerbali.

Hodočasnici su prolazili gradom u blizini Hille, oko 95 kilometara južno od Bagdada, u trenutku eksplozije, precizirao je zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova.

Najsmrtonosniji napad izazvala je autobomba koja je eksplodirala sjeverno od grada Hilla usmrtivši 16 ljudi.

Većina žrtava bile su žene i djeca.

Česta meta napada

“Moćna i strašna eksplozija odjeknula je iza nas, dim je ispunio prostor”, rekao je Hadi al-Mamouri, koji učestvuje u ritualu. “Mogao sam samo čuti vrisak žena i vidjeti tijela žena i djece na ulici”, izjavio je za Reuters.

U drugom napadu, kada su eksplodirale dvije mine, poginulo je više od šest ljudi u drugoj procesiji u Hilla.

Od 2003. godine, odnosno od invazije SAD-a na Irak, festival Ašure jedan je od događaja koji je česta meta napada sunitskih ekstremista.

Tom prilikom je, javljaju policijski izvori, ranjeno 15 ljudi.

Od 2003. godine, odnosno od invazije SAD-a na Irak, festival Ašure jedan je od događaja koji je česta meta napada sunitskih ekstremista.

Ovi napadi, u vrijeme obilježavanje Ašure, ističu lošu sigurnosni situaciju u Iraku dok se američki vojnici spremaju na povlačenje.

Preostalih oko 10.000 američkih vojnika povlači se iz Iraka 31. decembra ove godine, nakon skoro devet godina od invazije, u kojoj je zbačen bivši irački predsjednik Saddam Hussein.

Izvor: Agencije