Irak: Život bez identiteta

Dok iračke snage sigurnosti nastavljaju ofanzivu na Mosul, izbjeglice iz tog grada susreću se sa novim izazovom. Hiljade porodica nemaju zvanične identifikacijske dokumente. Posebno su pogođena djeca rođena na teritoriji pod kontrolom grupe ISIL.

Muhamed i Nur rođeni su u Mosulu pod vladavinom grupe ISIL. Ne samo da su ostali bez domova, već nemaju nikakav dokument koji dokazuje njihov identitet.

Nur ima tek dvije godine, a Muhamed samo deset mjeseci. Njihova porodica je izbjegla prije 25 dana.

Trenutno borave u Hasan Sham kampu za raseljene osobe udaljenom 40 kilometara istočno od Mosula.

Na teritoriji koju kontroliše, grupa ISIL ne dozvoljava da bilo koje novorođeno dijete dobije zvanične iračke dokumente. A bez dokumenata, porodice strahuju za budućnost svoje djece.

„Ovaj dokument moramo imati. Na prvom mjestu, dokazuje da je to naše dijete. Zatim da je irački državljanin. Treba nam i da dobijemo humanitarnu pomoć i hranu. Potreban je i prilikom putovanja. Bez identifikacijske kartice uopće ne postojite“, rekao je Abu Mohammed, stanovnik Mosula.

Abu Muhamed posjeduje samo jedan dokument – priznanicu iz lokalne bolnice.

„Dva lista papira su jedini dokaz koji povezuje Muhameda i Nur sa roditeljima. Riječ je o običnom registracijskom listu iz bolnice gdje su djeca rođena, to čak nije ni zvanični rodni list. Hiljade djece u kampu Hasan Sham nemaju nikakve dokumente“, javlja reporter Al Jazeere Imran Khan.

Utvrđivanje identiteta

Problem nije samo ograničen na djecu. Muž Ummu Ahmed poginuo je u redovima iračke armije na početku vojne operacije u Mosulu. Njeni dokumenti su iscijepani, a bez njih, ona i njena djeca, njih 14, zvanično ne postoje. Kaže da im ISIL nije dozvolio da obnove zvanične dokumente iračke vlade.

„Jedini dokaz koji imam su ovi pocijepani ostaci pasoša i lične karte mog mrtvog muža. Bez dokumenata ne mogu ostvariti ni pravo na penziju svoga muža“, kazala je Ummu Ahmed, stanovnica Mosula.

Raste zabrinutost regionalne kurdske vlade u vezi sa ovim problemom.

„Svako dijete rođeno pod vladavinom ISIL-a nema nikakvu dokumentaciju. Mladi parovi koji su sklopili brak u ovom periodu također nemaju dokumente. Ne priznajemo institucije grupe ISIL, niti priznajemo njihove pečate. Sve ovo je veliki izazov za nas”, rekao je Rizgar Obied, upravitelj kampa.

Dolaskom prvih izbjeglica počeo je proces utvrđivanja i potvrde identiteta, te izdavanje zvaničnih dokumenata. Ipak, bit će potrebne godine prije nego što vlasti ovaj problem riješe.

Što znači da će ova djeca tokom tog perioda ostati neregistrovana i izvan sistema.

Izvor: Al Jazeera