Iran: Američki nosač aviona nije nam prijetnja, ali smo spremni

Nosač aviona
SAD je na Bliski istok poslao nosače aviona 'USS Abraham Lincoln' i 'USS Arlington' te sistem Patriot (Reuters)

Iran je spreman odgovoriti na američke neprijateljske akcije, no američki nosač aviona koji se od prošle sedmice nalazi u Perzijskom zaljevu ne smatra prijetnjom, rekao je u ponedjeljak zapovjednik iranske mornarice, prenosi Hina.

Nosač aviona USS John C. Stennis ušao je u Perzijski zaljev u petak, čime je, zbog sve većih napetosti između Teherana i Washingtona, završilo dugo razdoblje odsutnosti američkih nosača aviona iz tog područja.

„Prisutnost američkog vojnog broda za nas je nevažna“, rekao je admiral Habibollah Sayyari za izvještajnu agenciju ISNA, te je dodao:

„Nećemo dozvoliti da vojni brod dođe blizu naših teritorijalnih voda u Perzijskom zaljevu“, izjavio je Sayyari.

Dodao je da američka mornarica ima pravo ploviti međunarodnim vodama u blizini Irana, jednako kao što Iran ima pravo ploviti Atlantskim okeanom, blizu američkih teritorijalnih voda.

Međutim, Sayyari je naglasio kako je Iran na oprezu zbog mogućih prijetnji.

‘Nemaju hrabrosti i kapaciteta’

„Oni nemaju hrabrosti niti kapaciteta da poduzmu mjere protiv nas. Dovoljno smo sposobni oduprijeti se američkim postupcima i u potpunosti smo uvježbani za takav ishod“.

Iranska elitna Revolucionarna garda u subotu je u zaljevu započela vojne vježbe u kojima sudjeluju vojni brodovi, helikopteri, bespilotne letjelice, bacači raketa i komandosi.

Američko-iranski rat riječima intenzivirao se otkad je američki predsjednik Donald Trump u maju odustao od sporazuma o nuklearnom oružju s Iranom te je ponovno nametnuo sankcije iranskom bankarskom i energetskom sektoru.

Iran je upozorio da, ako zbog američkih pritisaka ne bude u mogućnosti prodavati svoju naftu, tada to neće moći niti jedna od susjednih zemalja, prijeteći da će blokirati Hormuški moreuz.

Posljednjih godina je periodično dolazilo do sukoba između Revolucionarne garde i američke vojske u zaljevu, no broj incidenata smanjen je u proteklih nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije