Oglasi

Iran će brže rafinirati uran

Teheran obavijestio UN da radi na modernizaciji centrifuga u nuklearnom postrojenju Natanz.
Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi samo za mirnodopske ciljeveReuters - Arhiva

Iran je obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da planira upotrebu modernijih centrifuga za obogaćivanje urana u svom postrojenju u Natanzu, saznaje se u diplomatskim krugovima.

To bi moglo osposobiti Irance da rafiniraju uran brže nego do sada, pojačavajući strahovanja Zapada i Izraela oko eventualnih skrivenih ciljeva iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Bijela kuća: Nova provokacija

Instalacija moderne opreme u iransko postrojenje za obogaćivanje urana predstavlja provokativan korak i daljnje kršenje rezolucija UN-a, ocijenila je u četvrtak Bijela kuća.

"Ovo nije iznenađenje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

On je dodao da će ovaj potez dovesti do još dublje izolacije Irana u međunarodnim odnosima.

Diplomatski službenik, koji nije želio biti imenovan, tvrdi da je Iran o svom planu obavijestio agenciju Ujedinjenih naroda (UN) u pismu od 23. januara.

U tom pismu piše da Iran planira uvesti model centrifuga IR-2m kako bi obezbijedio uran obogaćen do fisione koncentracije od pet posto za potrebe planirane mreže nuklearnih elektrana.

Efikasnije centrifuge

Zapad strahuje da bi, ukoliko bi bilo ostvareno znatno veće obogaćenje - do koncentracije od 90 posto, Iran mogao koristiti dobijeni materijal za atomsko oružje.

S druge strane, Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi samo za mirnodopske ciljeve.

Ova zemlja godinama pokušava razviti centrifuge efikasnije od modela IR-1, iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koji sada koristi.

U međuvremenu, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton izjavila je u četvrtak, uoči zasedanja Ministarskog vijeća u Briselu, da će pregovori s Teheranom o iranskom nuklearnom programu uskoro biti nastavljeni.

Ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a u četvrtak raspravljaju o Iranu i situaciji na Bliskom istoku i u Maliju.

Izvor: Agencije