Iran će čekati da Trump izgubi moć

Sa svakim danom raste mogućnost da Donald Trump bude opozvan sa dužnosti (Reuters)

Prije govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru napisao: “Uprkos zahtjevima, nemam planova sresti se s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem. Možda nekad u budućnosti. Siguran sam da je on apsolutno divan čovjek!” Ovaj tvit je došao sedmicama nakon nagađanja da bi se sastanak između Trumpa i Rouhanija mogao desiti na marginama Generalne skupštine UN-a.

Takav se sastanak zaista nije desio, ne zato što je američki predsjednik na Twitteru pisao svoje odbijanje, već zato što iranska strana jednostavno nije zainteresirana. Prošle godine je iranska Vlada morala odbiti zahtjeve Bijele kuće za takvim sastankom osam puta. Ove godine je Rouhani ponovo naglasio da njegova Vlada nije zainteresirana za održavanje direktnih pregovora s trenutnom američkom administracijom.

Postoji nekoliko razloga zašto Iran zaista ne želi razgovarati s Trumpom. Prije svega, ne vidi razlog da napusti Zajednički sveobuhvatni plan akcije – JCPOA iz 2015. godine, za koji je bilo potrebno mnogo godina teških pregovora da bi se zaključio. Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama također je nuklearni sporazum vidio kao “najrobustniji i najintruzivniji režim inspekcija i transparentnosti ikada ispregovaran za bilo koji nuklearni program u historiji”, zasnovan na “besprimjernoj verifikaciji”.

Ratoborna i ratnohuškačka politika

Odredbe ovog sporazuma bavile su se glavnim brigama međunarodne zajednice: da iranski nuklearni program ostane u skladu sa Sporazumom o nuklearnom neširenju i da ograniči svoj rad na civilne projekte. Ratificirale su ga sve uključene vlade i Vijeće sigurnosti UN-a u Rezoluciji 2231. U protekle tri godine, Međunarodna agencija za atomsku energiju je izvijestila da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma. Uzimajući u obzir da se Iran drži dogovora i da su ga sve strane prepoznale kao sveobuhvatan i rigorozan sporazum, Iran ne vidi razlog zašto bi vodio pregovore o novom.

Osim toga, trenutna američka administracija je koristila ratoborne i ratnohuškačke politike i stalne prijetnje da dovede Iran za pregovarački sto. Pod utjecajem Izraela, američka administracija traži način da uspostavi antiiranski vojni savez na Bliskom istoku. Dok je takav pristup mogao funkcionirati sa Sjevernom Korejom, male su šanse da će donijeti pozitivan rezultat s Iranom. Zbog ovakvog ponašanja, Teheran sumnja da je Trumpova administracija spremna iskreno pregovarati. Štaviše, povlačenjem iz sporazuma, koji su odobrili prethodna američka administracija i Vijeće sigurnosti UN-a, najviše svjetsko tijelo za provođenje pravila, Trumpova Bijela kuća baca sumnju na svoju posvećenost poštivanju sporazuma i da je pouzdan partner za pregovore.

Trenutna američka administracija naizgled lobira za promjenu režima u Iranu. Vrhovni zvaničnici, kao što su državni sekretar Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, na čelu su takvih nastojanja. Koja bi vlada na planeti poslovala s partnerom koji javno traži njenu nasilnu smjenu? Zatim, Iran ne bi pregovarao s neprijateljskom vladom koja bi i sama uskoro mogla izgubiti vlast. Svakim danom raste mogućnost da Trump bude opozvan sa dužnosti. Proces opoziva bi mogao uskoro biti pokrenut zbog kršenja klauzula američkog Ustava u vezi prihoda, ili zbog navodnog saučesništva u miješanju u ruske predsjedničke izbore 2016. godine. Ako Demokrate dobiju kontrolu nad Kongresom na novembarskim izborima, ta će šansa postati mnogo vjerovatnija.

Dvogodišnje ‘lagano’ čekanje

Ali, sve i ako Trumpa ne opozovu, on će vjerovatno izgubiti šansu za reizbor 2020. godine. Njegov trenutni rejting odobravanja je niži od bilo kojeg od devet njegovih prethodnika. Činjenica da su lideri cijelog svijeta prsnuli u smijeh kada je on tvrdio u svom obraćanju Generalnoj skupštini UN-a da je njegova administracija postigla više od bilo koje u američkoj historiji visoko je indikativna u vezi toga gdje se nalazi u očima svijeta i svog naroda.

Uzimajući u obzir ove nepovoljne okolnosti, Iran bi mogao čekati da Trump izgubi moć i pregovarati s njegovim nasljednikom, koji će, sve su šanse, biti bolji pregovarački partner. Iranskoj Vladi se uopće ne žuri. Njeni evropski partneri, koji su ostali vjerni nuklearnom sporazumu i svojim obavezama, uprkos pritisku Trumpove administracije, upravo su ponudili da uspostave pravno tijelo koje će procesuirati plaćanja Iranu i efikasno zaobići američke sankcije. Kina i Rusija će se, isto tako, vjerovatno pridružiti ovom sporazumu.

Drugim riječima, Iran može lagano čekati još dvije godine da nova administracija bude izabrana u SAD-u. U međuvremenu, ako Trump nekako odluči drastično promijeniti svoju retoriku i pristup, iranska Vlada bi mogla to uzeti u obzir i razgovarati s njim.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera