Iran dobija nove avione uoči američkih sankcija

Sporazumi vrijedni milijarde dolara za iransku kupovinu aviona su otkazani zbog ponovnog uvođenja sankcija (AP)

Nepunih 48 sati uoči stupanja na snagu obnovljenih američkih sankcija, iranska aviokompanija je saopćila da će pet novih aviona francusko-italijanske firme ATR uskoro stići u Teheran u okviru napora da se obnovi zastarjela iranska flota.

“Na osnovu postojećih sporazuma, pet novih aviona ATR-a će sletjeti na aerodrom Mehrabad u nedjelju u devet sati ujutro”, saopćio je Iran Air u subotu na svom kanalu na servisu Telegram.

Prva runda američkih sankcija će nakon privremenog stopiranja ponovno stupiti na snagu u ponedjeljak, 6. augusta.

I dok je sjedište ATR-a u Evropi, kompanija posluje i u Sjedinjenim Američkim Državama i podložna je njihovim sankcijama.

Dugogodišnje američke sankcije su onemogućile Iranu da kupi nove avione ili čak da kupi rezervne dijelove za svoje letjelice, a te restrikcije su navedene kao dio krivice za izuzetno lošu historiju avionskih nesreća u Iranu.

Ta ograničenja su smanjena samo nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine.

Sporazum o avionima

Novi avioni ATR-72600 su dio sporazuma o kupovini 20 novih letjelica koji je Iran Air potpisao u aprilu 2017, a do sada je isporučeno osam aviona.

Ali je sporazum doveden u pitanje nakon što je američki predsjednik Donald Trump u maju odlučio da se povuče iz sporazuma sa Iranom i velikim silama te da ponovno uvede sankcije.

Prva faza obnovljenih sankcija uključuje blokiranje finansijskih transakcija i uvoz sirovina, kao i sankcije na iransku autoindustriju, kupovinu komercijalnih aviona i čak industriji tepiha.

Preostale sankcije, uključujući iranskom naftnom i plinskom sektoru i centralnoj banci, nastavit će se početkom novembra.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire je kazao novinarima prošle sedmice da se nada će osam aviona ATR-a biti isporučeni prije roka za sankcije.

Avione sa dvostrukim propelerom zajednički prave francuski Airbus i italijanski Leonardo, ali s obzirom da se više od 10 posto njihovih dijelova pravi u SAD-u, poni su podložni obnovljenim sankcijama.

Američka kompanija Boeing i evropski Airbus su također bili prisiljeni da otkažu sporazume vrijedne do 39 milijardi dolara potpisane sa iranskim avioprevoznicima, nakon što je Washington odbio da im izda dozvolu za trgovinu. Od 100 aviona koje je Iran naručio od Airbusa, samo tri su isporučena.

Iran je kazao da sankcije ugrožavaju živote tako što blokiraju prodaju novih aviona i rezervnih dijelova za njihovu zastarjelu flotu.

Zastarjela flota

Iranskom Aseman Airlinesu je naređeno u februaru da prizemlji njihovu flotu ATR-ovih aviona nakon što se jedan od njih srušio na planini Zagros, pri čemu je poginulo 66 putnika koji su se nalazili u toj letjelici.

U razgovoru za Al Jazeeru, Alex Macheras, analitičar za avijaciju, rekao da svih 14 iranskih registriranih avioprevoznika ima zastarjele flote “koje su dosta izvan predviđenog roka djelovanja”.

“Na Zapadu, stari avioni… nastave letjeti jer dobijaju rezervne dijelove i imaju stalna održavanja. U Iranu je teško vršiti održavanja na avionu zbog nedostatka rezervnih dijelova – tih rezervnih dijelova za koje dozvole izdaje američko ministarstvo finansija, s obzirom da dosta njih ima veza sa SAD-om”.

Macheras je kazao da je do 1979. više od 2.000 Irana poginulo u padovima aviona, što ukazuje na “užasno stane avijacije” u zemlji.

S povratkom američkih sankcija, ne samo da će proizvođači aviona izgubiti “ogromne narudžbe” Irana, nego će i avioindustrija te zemlje nastaviti da propada i neće biti u mogućnosti da pristupi globalnoj avioindustiriji, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije