Oglasi

Iran: Dogovor s IAEA-om o nekim tačkama

Islamska Republika i Agencija UN-a za nuklearnu energiju postigli dogovor 'o nekim tačkama' pregovora o kontroverznom nuklearnom programu.
Delegacija UN-ove nuklearne agencije je u srijedu, treći put u tri mjeseca, stigla u TeheranAFP

Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) postigli su dogovor "o nekim tačkama" pregovora o iranskom kontroverznom nuklearnom programu, izjavio je u srijedu šef iranske delegacije, nakon prvog dana pregovaranja u Teheranu.

"Pregovori o okviru u kojem će se rješavati pitanja koja se odnose na iranski nuklearni program bili su intenzivni", kazao je Ali Asghar Soltanieh, iranski predstavnik u IAEA-i, prenosi agencija Fena.

Soltanieh nije precizirao sadržaj dogovora, dodajući da su "neslaganja riješena i postignut dogovor o nekim tačkama".

"Odlučeno je da obje strane razmotre nove prijedloge iznesene u srijedu i da se ponovo sastanu", dodao je Soltanieh, na kojeg su se pozvali iranski mediji, ali nije iznio pojedinosti ni datum sljedećih razgovora.

'Okvirni sporazum'

Nuklearna agencija Ujedinjenih naroda (UN) je u srijedu, treći put u tri mjeseca, stigla u Teheran da pokuša zaključiti s Islamskom Republikom "okvirni sporazum" koji će joj omogućiti da istražuje o mogućoj vojnoj dimenziji iranskog nuklearnog programa.

Zvaničnici IAEA-a ranije su rekli da ne gaje velike nade u pogledu ishoda sastanka u Teheranu, prenio je AFP.

Iran odlučno demantira da u tajnosti pokušava napraviti atomsku bombu i tvrdi da samo želi proizvesti električnu energiju.

IAEA tvrdi da su se poslije posljednje posjete inspektora Parchinu 2005. godine pojavile nove informacije o spornim aktivnostima na toj lokaciji.

Izvor: Agencije