Iran: Gotovo 1.600 kandidata za predsjedničke izbore

Kandidature će sadarazmotriti Vijeće čuvara, tijelo koje će izanalizirati političke i islamske kvalifikacije kandidata (AP)

Gotovo 1.600 kandidata prijavilo se za učešće na predsjedničkim izborima u Iranu 19. maja, ali se očekuje da nadležne vlasti u naredne dvije sedmice odbace veliki broj prijava kako bi u trku ušlo svega nekoliko ljudi.

Rok za prijavu kandidata istekao je u subotu, navodi AFP i dodaje da je među prijavljenima gotovo 130 žena, mada nijednoj nikad nije bilo dozvoljeno da učestvuje na predsjedničkim izborima.

Kandidature će sada razmotriti Vijeće čuvara, tijelo koje će izanalizirati političke i islamske kvalifikacije kandidata i do 27. aprila objaviti konačni spisak kandidata.

Kandidatura Ahmadinedjada

Među najpoznatijim ličnostima koje su podnijele kandidaturu su aktuelni predsednik Hassan Rouhani, Ebrahim Raisi, tvrdokorni sudija i klerik blizak vrhovnom lideru Ajatolahu Aliju Khameneiju, bivši predsjednik Mahmoud Ahmadinedjad, njegov saradnik Hamid Baghaei, kao i gradonačelnik Teherana Bagher Ghalibaf.

Ako bi Rouhani pobijedio na predsjedničkim izborima, to bi mu bio drugi i posljednji četverogodišnji mandat.

Predstojeći izbori smatraju se svojevrsnim referendumom o sporazumu postignutom 2015. godine o nuklearnom programu Teherana sa svjetskim silama, u skladu s kojim se Iran saglasio da smanji obim obogaćenja uranija u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Na nuklearnom sporazumu radila je Rouhanijeva administracija, a stupio je na snagu 2016. godine.

Otad je Iran nastavio prodavati naftu i potpisivati sporazume vrijedne više milijardi dolara o kupovini putničkih aviona, kojima će zamijeniti zastarjelu flotu.

Međutim, kritičari tog sporazuma tvrde da te ekonomske prednosti prosječni Iranci tek trebaju osjetiti, navodi američka agencija.

U Iranu su prošle godine održani parlamentarni izbori.

Izvor: Agencije