Iran: Hakeri špijunirali SAD putem Facebooka

Hakeri stvarali lažne ličnosti i popunjavali svoje profile s izmišljenim podacima, a potom se pokušavali povezati s ciljanim ličnostima (AP)

Iranski hakeri koristili su lažne profile na društvenoj mreži Facebook i pokušavali biti “prijatelji” s američkim i zapadnjačkim zvaničnicima kako bi ih špijunirali, objavila je jedna kompanija koja se bavi zaštitom na internetu.

Hakeri su stvarali lažne ličnosti i popunjavali svoje profile s izmišljenim podacima, a potom su se pokušavali povezati s ciljanim ličnostima, prenosi agencija Reuters.

Vjeruje se kako se među metama nalaze admiral američke mornarice, političari, ambasadori, lobisti i zvaničnici nekoliko drugih država, među kojima su ljudi iz Velike Britanije i Saudijske Arabije, navela je internetska kompanija iSight Partners.

Ova firma je odbila objaviti identitete žrtava i saopćila kako ne zna kakvi su podaci ukradeni.

“Ukoliko se ova akcija hakera razvijala dugo, jasno je da je imala nekog uspjeha”, navela je izvršna direktorica iSighta Tiffany Jones.

‘Niska i spora’ kampanja

Kompanija je navela kako su iranski hakeri stvorili šest virtuelnih ličnosti na čijim je profilima pisalo kako rade za internetsku stranicu newsonair.org, te još osam koje su “radile” za sigurnosne agencije i druge organizacije.

Operacija je bila aktivna od 2011. godine, ako ne i ranije, te se smatra kako je najdetaljnija kampanja cyber špijuniranja putem društvenih mreža od dosad otkrivenih operacija, navodi iSight.

Kako bi dobili na kredibilitetu, hakeri su prvo ostvarivali veze s prijateljima meta, kolegama iz školskih dana, rodbinom i drugim vezama putem društvenih mreža koje vode Facebook, Google, LinkedIn i Twitter.

Potom su slali linkove putem kojih su računari meta dobijali viruse ili su upućivali mete na internetske stranice koje zahtijevaju podatke za uključivanje.

Navodi se kako su hakeri ostvarili veze sa više od 2.000 osoba, dodavši kako se vjeruje da su konačne mete bile stotine pojedinaca u “niskoj i sporoj” kampanji.

Izvor: Agencije