Iran: Hamid Aboutalebi ostaje kandidat za UN

Aboutalebi je rekao da nije sudjelovao na početku otmice u novembru 1979. godine (www.nydailynews.com)

Iran ne razmišlja da imenuje drugog ambasadora u Ujedinjenim narodima, izjavio je u subotu visoki iranski zvaničnik povodom odbijanja Washingtona da izda vizu novoimenovanom iranskom ambasadoru.

Kako je rekao zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araki novinskoj agenciji Mer, Iran “ne razmišlja o alternativnom izboru” za ambasadora u UN-u, prenio je AFP.

Bijela kuća je u subotu saopćila da neće dati vizu novom ambasadoru Teherana u UN-u Hamidu Aboutalebiju, koga optužuju da je bio član muslimanske studentske grupe koja je 1979. godine upala u Američku ambasadu u Teheranu i tamo 444 dana držala 52 Amerikanca.

“Obavijestili smo UN i Iran da nećemo dati vizu gospodinu Aboutalebiju”, saopćio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Glasnogovornik Misije Irana u UN-u Hamid Babaei saopćio je potom da je odluka Sjedinjenih Američkih Država za žaljenje.

“Za žaljenje je odluka američke administracije, koja je u suprotnosti s međunarodnim pravom, obavezama zemlje domaćina i pravom suverene članice [UN-a] da imenuje svoje predstavnike u UN-u“, naveo je u saopćenju Babaei.

I Obama saglasan

Sjedinjene Američke Države su, kao zemlja u kojoj se nalazi sjedište UN-a, obično u obavezi omogućiti pristup stranih diplomata svjetskoj organizaciji, ali je State Department saopćio prošle sedmice kako im američki zakon omogućava da uskrate vizu diplomatama iz razloga “sigurnosti, terorizma i vanjske politike”.

Iako je potrebno da američki predsjednik Barack Obama potpiše zakon da bi stupio na snagu, Kongres je uspio spriječiti imenovanje Aboutalebija.

Carney je rekao da je Obama “saglasan s namjerom Nacrta zakona” i da neće odobriti vizu Aboutalebiju.

U srijedu je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio “potpuno neprihvatljivim” moguće odbijanje izdavanja te vize i branio je kandidaturu Aboutalebija, “jednog od njihovih najiskusnijih diplomata”.

Bivši ambasador u Evropskoj uniji, Australiji i Italiji, Aboutalebi je rekao da nije sudjelovao na početku otmice u novembru 1979. godine kada su studenti protjerali šaha Rezu Pahlavija, sklonog Zapadnjacima, i zauzeli Američku ambasadu.

Kazao je kako je tada jedino radio kao prevodilac tokom oslobađanja 13 žena i Afroamerikanaca.

Sporni nuklearni program

Takav razvoj događaja zbiva se u vrijeme relativnog smirenja tenzija između dviju zemalja, koje su prekinule diplomatske odnose prije više do 30 godina, tokom Islamske revolucije 1979. godine.

Zapadne sile, među kojima i SAD, zaključile su u novembru sporazum s Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu u vezi sa smanjivanjem iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija toj zemlji.

Cilj tog šestomjesečnog sporazuma, koji je stupio na snagu 20. januara, jeste kupovina vremena za pregovore o dugoročnijem dogovoru, odnosno finalnom sporazumu.

U Beču je prije nekoliko dana okončana nova runda pregovora šestorke s Iranom, a razgovori će biti nastavljeni u maju.

Sjedinjene Američke Države i još neke zapadne zemlje optužuju Iran da radi na razvoju tehnologije koja bi dovela do izrade nuklearne bombe, a Izrael prijeti da bi mogao napasti Iran ukoliko diplomatski napori ne urode plodom.

Teheran negira optužbe i ponavlja da njegov program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Šest sila – SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Njemačka – žele da se iranski nuklearni program reducira u toj mjeri kako bi toj zemlji bilo onemogućeno da u kratkom roku proizvede atomsku bombu, ukoliko bi se odlučila slijediti taj cilj.

Izvor: Agencije