Iran i Emirati: Čvrsta veza uprkos neprijateljskim stavovima

Zbog međunarodnih sankcija, emirat Dubai je bio poput ekonomskih pluća za Iran i glavnih vrata za uvoz neophodan iranskoj ekonomiji (Arhiva)

Piše: Mohamed al-Najjar

Iranski poslanici su pozvali da se kazne Ujedinjeni Arapski Emirati, što je ponovo potaklo pitanja o odnosima između dvije države. Uprkos tome što Abu Dabi otvoreno zastupa neprijateljski stav protiv politike Teherana i podržava američke sankcije ovoj zemlji, činjenice i brojke otkrivaju da “čvrsta veza” spaja ove dvije zemlje smještene uz Zaljev.

Ukupno 60 poslanika u iranskom parlamentu pozvalo je predsjednika Hassana Rouhanija da preispita odnose s UAE-om na svim nivoima zbog, kako su to nazvali, neprijateljskih stavova Abu Dabija i poistovjećivanja s neprijateljskom politikom Amerike prema Teheranu, kao i zbog podrške antiiranskim izjavama američkog državnog sekretara Mikea Pompea.    

Ovakav iranski stav je uslijedio nakon izjava ministra vanjskih poslova UAE-a Anwara Gargasha u kojima je rekao da Pompeo slijedi ispravan pravac u odnosu prema Iranu, dodavši da je “ulaganje zajedničkih napora pravi način da Teheran shvati apsurdnost svog uplitanja i ekspanzije”.

Međutim, otvorena politička napetost u odnosima između UAE-a i Irana, učešće Abu Dabija u arapskoj koaliciji koja se bori pritiv pokreta Husi, saveznika Teherana, u Jemenu i iranska okupacija tri emiratska otoka, nisu se negativno odrazili na čvrste ekonomske veze između dvije države.    

U nastavku slijede neki od najznačajnijih pokazatelja koji govore dosta o odnosu između UAE-a i Irana:

* Glavni partner

Ujedinjeni Arapski Emirati i dalje su glavni trgovinski partner Irana među arapskim zemljama, iako je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje opao na 11 milijardi dolara u prošloj godini (izvoz UAE-a je iznosio 6,5 milijardi dolara, a Irana 4,5 milijardi dolara).

Ovaj obim je iznosio 16 milijardi dolara u 2016. (12 milijardi izvoz UAE-a i četiri milijarde izvoz Irana).     

Iran zauzima četvrto mjesto na listi vodećih trgovinskih partnera UAE-a, dok su Emirati na drugoj poziciji iranske liste, odmah nakon Kine.

Udio Emirata u ukupnom obimu trgovanja Zaljevskih zemalja s Iranom čini više od 90 procenata. Trgovinska razmjena između dvije države zabilježila je najveći nivo 2011. godine, kada je iznosila 23 milijarde dolara. Nakon toga je postepeno padala zbog zapadnih i američkih sankcija. Ipak, sve do 2016. održao se prosjek veći od 15 milijardi dolara.

* Stanovnici, studenti, aviosaobraćaj

Prema podacima koje je objavilo iransko Ministarstvo vanjskih poslova, u Emiratima živi između 400 i 500.000 Iranaca, a veliki broj njih su trgovci i poslovni ljudi. Iranska novinska agencija Fars objavila statistiku, koju je izdao iranski Ured civilnih poslova, prema kojoj broj Iranaca nastanjenih u UAE-u iznosi 800.000.

U Emiratima egzistiraju četiri iranska univerziteta, a više od 30.000 iranskih studenata se školuje u ovoj zemlji.

Između dvije države se odvija veoma intenzivan vazdušni saobraćaj, na što ukazuje i 200 sedmičnih letova između Emirata i Irana, a od toga se 50 letova sedmično odvija na relaciji Teheran-Dubai, prema podacima iranskog ministarstva vanjskih poslova.      

* 300 milijardi dolara

Prema Iranskom poslovnom savjetu u Dubaiju, iranske investicije u Emiratima zauzimaju drugo mjesto, odmah nakon SAD-a, a kreću se između 200 i 300 milijardi dolara. Također, bogatstvo iranske zajednice u Emiratima iznosi između 20 i 30 procenata od ukupnog bogatstva materijalne imovine u Emiratima, prema statistikama iz 2012.

Prema iranskim izvorima, u Dubaiju je zvanično registrirano 7.660 kompanija, a drugi izvori navode da gotovo 13.000 iranskih biznismena, koji raspolažu s ogromnim kapitalom, investiraju u Emiratima.   

* Trgovina i biznismeni  

Prema ranijim izjavama Iranskog poslovnog savjeta u Dubaiju, u ovom emiratu živi oko 80.000 Iranaca, među kojima je 8.200 trgovaca koji upravljaju ogromnom poslovnom mrežom i uglavnom investiraju u prehrambeni sektor, u sektor željeza i čelika, elektronike, guma, bijele tehnike i dr.

– Magazin The Economist je u svom izvještaju, koji je objavljen nakon potpisivanja nuklearnoga sporazuma s Iranom iz kojeg se Washington nedavno povukao, naveo kako su Emirati domaćini za 10 hiljada iranskih biznismena i trgovačkih kompanija. 

* Dubai – pluća Irana

Iran je okupirao tri otoka koja pripadaju UAE-u (Veliki Tunb, Mali Tunb i Abu Musa) što se nije odrazilo na rastuće i čvrste ekonomske odnose između UAE-a i Irana. 

Emirati su jedna od država koja je ostvarila najveću ekonomsku korist zahvaljujući svom položaju tranzitne zone za iransku trgovinu u godinama opsade i sankcija Iranu.

Još od nametanja UN-ovih sankcija ovoj državi, emirat Dubai je bio poput ekonomskih pluća za Iran i glavnih vrata za uvoz neophodan iranskoj ekonomiji. Na primjer, Iran je radio na izgradnji svog značajnog ekonomskog prisustva pokretanjem investicija u Emiratima, što je pomoglo da se smiri napetost s ovom zemljom oko okupiranih otoka.     

* Zatvaranje vrata

Suočeni s ovim brojkama, različiti mediji govore da SAD neće prihvatiti bilo kakve trgovinske odnose s Teheranom u okviru svojih nastojanja da uvedu “najoštrije sankcije” u historiji, kako ih je opisao Pompeo.   

Američki portal Al-Monitor objavio je u svom izvještaju u četvrtak da Washington, uprkos tome što zna da ne postoji jedinstvena odluka zaljevskih država otkako su Saudijske Arabija, UAE i Bahrein nametnule blokadu Kataru, postavlja stroge zahtjeve kada su u pitanju trgovinski odnosi s Iranom. Time Dubai ostaje bez svoje otvorene trgovine s Iranom vrijedne milijarde dolara, umjesto tajnog trgovanja čiji su razmjeri nepoznati.    

* Sukob politike i trgovine

U svojoj ranijoj izjavi, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, predsjednik Vlade UAE-a i vladar Dubaija, rekao je da odnose s Iranom jača “trgovina, a ne politika”.

Međutim, brojni stručnjaci se pitaju da li bi mogući skriveni sukob između Dubaija i Abu Dabija, nakon što je Mohammed bin Zayed Al Nahyan počeo voditi odlučujuću riječ u vanjskoj politici svoje države, a koja se čini dosta ratobornijom u brojnim regionalnim pitanjima, mogao dovesti do eskalacije s Iranom.

Izvor: Al Jazeera