Iran i Hezbollah odbacili optužbe Arapske lige

Michel Aoun: Liban je desetljećima bio izložen agresiji Izraela i imao pravo da se brani (EPA)

Zvanični Teheran je u ponedjeljak odbacio oštro saopćenje ministara vanjskih poslova Arapske lige, u kome se optužuju Iran i proiranski libanski pokret Hezbollah, ocijenivši kako je tirada “puna laži i produkt saudijskog pritiska i propagande”, prenose agencije.

Iranski državni mediji su prenijeli izjavu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahrama Qassemija, koji je pozvao Saudijsku Arabiju da zaustavi “barbarske napade” na Jemen, gdje koalicija pod saudijskim vodstvom ratuje protiv pobunjenika koje podržava Teheran.

On je, također, pozvao Saudijsku Arabiju da ukine bojkot Katara, koji ima dobre odnose s Iranom.

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah također je odbacio tvrdnje arapskih ministara vanjskih poslova da ova grupa naoružava pobunjenike u Jemenu. U televizijskom govoru u Bejrutu, Nasrallah je rekao da su ove tvrdnje “smiješne”.

Govoreći o paragrafu finalnog saopćenja nakon sastanka u Kairu, u kojem se grupa optužuje za “podršku terorizmu i ekstremističkim grupama u arapskim zemljama sa naprednim oružjem i balističkim raketama”, Nasrallah je rekao da ne postoje dokazi za takve navode. 

“Nismo poslali ni balističke rakete ni napredno oružje – čak ni puške – ni u Jemen, ni u Bahrein, ni u Kuvajt, ni u Irak… niti u bliko koju arapsku zemlju”, rekao je Nasrallah, dodajući da Hezbollah ne posjeduje balističke rakete. 

Jedina mjesta gdje je grupa poslala oružje su Palestina i Sirija, dodao je. 

Agresija Izraela

Šefovi diplomatija Arapske lige su u nedjelju na sastanku u Kairu optužili Iran i libanski Hezbollah da destabiliziraju regiju, najavivši kako će se obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Libana Michel Aoun, maronitski kršćanin i saveznik Hezbollaha, također je odbacio saopćenje Arapske lige, koja je optužila tu organizaciju za terorizam i podršku terorističkim grupama širom regije.

Aoun je rekao kako je Liban desetljećima bio izložen agresiji Izraela i kako je imao pravo da se brani.

Hezbollah je jedina libanska organizacija koja je zadržala oružje poslije građanskog rata, vođenog od 1975. do 1990. godine.

Ona je primorala Izrael da se povuče iz južnog Libana 2000. godine i nastavlja se predstavljati kao prva linija odbrane Libana.

Hezbollah je, također, član libanske koalicione Vlade.

Odbačene optužbe

Aoun je rekao kako njegova država odbacuje svaku optužbu da je libanska Vlada partner u terorističkim napadima.

Napetost je pojačana između Saudijske Arabije i Irana pošto su jemenski pobunjenici Husi ispalili balističku raketu presretnutu van Rijada početkom novembra.

Saudijska Arabija je optužila Iran i Hezbollah da naoružavaju pobunjenike, što su oni odbacili.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran dugo se nadmeću za prevlast u regiji i podržavaju različite strane širom Bliskog istoka.

Izvor: Agencije