Iran i Katar teme posjete saudijskog prestolonasljednika Parizu

Posjeta saudijskog princa dolazi u vrijeme jačanja pritiska na Emmanuela Macrona na domaćoj sceni (Arhiva)

Kad je francuski predsjednik Emmanuel Macron u novembru doputovao u Rijad, na užurbano dogovorene razgovore sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom, javnost je vidjela brojne osmijehe, no iza zatvorenih vrata je žestoki dijalog o Iranu najavio promjene među saveznicima, piše agencija Reuters.

Da li je riječ o privremenom sporu ili dugoročnoj komplikaciji moglo bi biti poznato vrlo brzo, nakon što je saudijski princ u nedjelju stigao u Pariz, u dvodnevnu posjetu, u čijem će fokusu biti kriue u Jemenu, Siriji, Kataru, kao i iranski nuklearni sporazum.

Nakon posjeta Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su dogovoreni veliki ugovori, Bin Salman će prisustvovati kulturnim manifestacijama, političkim sastancima i ekonomskom forumu.

Nove metode saradnje

Iako se očekuje objava jednog projekta iz turizma, ne očekuje se neki novi veći ugovor između Pariza i Rijada.

Francuski zvaničnici odbacuju svaku naznaku kako je odsustvo velikih ugovora pokazuje slabljenje odnosa te navode kako traže novu “metodu” saradnje s najvećim izvoznikom nafte na svijetu, koja ne ovisi o privlačnim novim poslovima.

Topli odnosi između Rijada i Macronovog prethodnika Francoisa Hollandea nisu rezultirali velikom ekspanzijom koju je tražio Pariz.

“Konkurencija je žestoka i moramo razmotriti oblike odnosa. Manje priče o velikim ugovorima, a više fokusa na sektore koji su manje spektakularni, poput zdravstva, obrazovanja i turizma”, kaže jedan visokopozicionirani francuski diplomat.

No, analitičari navode kako je 32-godišnji prestolonasljednik istakao bliže veze s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tačno u vrijeme kad je Macron nastojao popraviti odnose s Iranom i istakao posvećenost nuklearnom sporazumu.

‘Francuska je slobodna činiti šta želi’

Nekoliko zapadnjačkih i arapskih diplomata opisuje dešavanja iz novembra kao napeta.

Kako smatraju tri zvaničnika, susret je obilovao Salmanovim prijetnjama da će prekinuti odnose s Francuskom ukoliko Macron ne odustane od namjere za dijalogom s Iranom, regionalnim rivalom Rijada, kao i od poslovnih interesa tamo.

Macron je, navode zvaničnici, podsjetio princa na poziciju Francuske u svijetu kao nuklearne sile, stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i kako je Francuska slobodna činiti šta želi.

Proteklih je godina Francuska njegovala nove veze sa zaljevskim sunitskim državama zbog svog tvrdog stava prema Iranu u nuklearnim pregovorima, kao i zbog šire sličnosti državnih politika o sukobima širom Bliskog istoka.

Međutim, beskompromisni napori saudijskog prestolonasljednika da se suprotstavi jačanju utjecaja Irana na Bliskom istoku u očima Pariza su ponekad bezobzirni.

Francuska prodaje oružja koaliciji

“Odnosi mogu ići u oba smjera, no jasno je kako princ Mohammad više voli Trumpa nego Macrona. Iako Macron pozdravlja njegova nastojanja za reformama, on smatra kako je Bin Salman veoma nepredvidljiv i ono što radi u Jemenu i Kataru, kao i u razgovorima o Iranu, ima potencijala da doda goriva na regionalnu vatru”, ističe drugi francuski diplomat.

Posjeta saudijskog princa dolazi u vrijeme jačanja pritiska na Macrona na domaćoj sceni zbog francuske prodaje oružja koaliciji, koju predvodi Saudijska Arabija, u borbi protiv pobunjenika Husa u Jemenu, koje podržava Iran.

U pismu Macronu, koje potpisuje 12 međunarodnih nevladinih organizacija, poziva se francuski čelnik da izvrši pritisak na Bin Salmana da ublaži blokadu jemenskih luka te da suspenduje francusku prodaju naoružanja.

Izvor: Agencije