Iran i Obama odbacili Netanyahuov govor

Američki predsjednik Barack Obama kaže da da Benjamin Netanyahu u svom govoru u Kongresu nije rekao ništa novo (EPA)

Zvanični Teheran nazvao je obmanjujućim govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pred američkim Kongresom o iranskom nukleranom programu, kao i očajnim potezom da se nametne iracionalni plan.

Massoumeh Ebtekar, potpredsjednik Irana, kazao je u utorak da je Netanyahu pokušao poremetiti pregovore.

„Ne mislim da govor ima veću težinu, oni [izraelska vlada] pokušavaju da skrenu pregovore sa pravog kolosijeka“, istakao je Ebtekar.

„No, smatram da lobiji sa obje strane, koji imaju više logike, pokušavaju naći rješenje.“

Ranije je Iran, u zvaničnom saopćenju, optužio Netanyahua da se stalno “koristi lažima”, nakon njegovog govora pred američkim Kongresom u kojemu je rekao da iranski nuklearni program predstavlja “prijetnju za cijeli svijet”.

U saopćenju koje je objavila službena agencija Irna, glasnogovornica vanjskih poslova Marzieh Afkham je upozorila na “stalne Netanyahuove laži, opetovane i nesnosne, o ciljevima i svrhama iranskog miroljubivog nuklearnog programa”.

Netanyahuov govor je “znak slabosti i krajnje izolacije radikala, čak i u krugu onih koji podržavaju Izrael”, ocijenila je Afkham.

‘Naoružanje u velikim količinama’

Izraelski premijer je u utorak u govoru u Kongresu upozorio SAD da ne potpisuje nuklearni sporazum s Iranom i da ne sarađuje sa zemljom “duboko ukorijenjenom u militantnom islamu”, istaknuvši da će Teheran “uvijek biti neprijatelj Amerike”.

“Ako Iran prihvati dogovor o kojem se sada pregovara, to ga neće spriječiti da razvije nuklearno oružje. Njime se neće postići ništa osim toga da će se Iran domoći tog naoružanja, i to u velikim količinama”, rekao je Netanyahu.

U najiščekivanijem govoru nekog stranog državnika u Kongresu u posljednjih nekoliko godina, izraelski premijer je rekao da je režim u Teheranu “radikalniji nego ikad”, da mu se ne može vjerovati i da sporazum o kojem pregovara sa SAD-om neće blokirati put prema bombi, “nego otvara put bombi”.

“Moramo se udružiti i zaustaviti iranski pohod osvajanja, pokoravanja i terora”, istaknuo je.

U govoru zastupnicima, on je rekao da Iran i njegovi čelnici ne predstavljaju prijetnju samo Izraelu i Bliskom istoku, nego cijelom svijetu.

Teheran učestalo negira optužbe da želi napraviti nuklearno oružje.

Izraelski premijer 2012. godine upozorio je Generalnu skupštinu UN-a kako je Iran prešao 70 posto puta ka realiziranju „planova da napravi nuklearno oružje“.

Međutim, tajni dokumenti koje je otkrio istraživački odjel Al Jazeere u serijalu „Špijunski kanali“ prošlog mjeseca pokazuju da je u vrijeme tog govora Mossad, izraelska obavještajna služba, vjerovao kako Iran „ne provodi aktivnosti neophodne za proizvodnju oružja“.

Reakcija Obame

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da Netanyahu u svom govoru nije rekao ništa novo i nije ponudio nikakvu praktičnu alternativu pregovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Obama je naglasio da bi sporazum šest svjetskih sila s Iranom bio najbolja moguća opcija.

“Ako budemo uspješni, to će biti najbolji mogući sporazum kojim ćemo spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje. Ništa drugo ne bi bilo ni blizu tome”, rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući.

Bez sporazuma, Iran bi mogao nastaviti razvijati svoj nuklearni program, a međunarodna zajednica ne bi imala nikakav uvid u to, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije