Iran ima slike izraelskih baza

Letjelica je oborena 6. oktobra, nakon što je ušla u zračni prostor Izraela iz pravca Sredozemnog mora (EPA)

Iran ima slike izraelskih baza i drugih lokacija s ograničenim pristupom koje je snimila bespilotna letjelica poslata ovog mjeseca u izraelski zračni prostor, izjavio je u ponedjeljak jedan poslanik iranskog Parlamenta.

Izrael je početkom mjeseca oborio letjelicu kada je 55 kilometara ušla u izraelski zračni prostor.

Odgovornost za slanje letjelice preuzela je libanska organizacija Hezbollah, navodeći da su njeni dijelovi proizvedeni u Iranu, a da je sastavljena u Libanu.

Prije nego što je oborena, letjelica je snimila slike izraelskih baza, tvrdi predsjednik iranskog Parlamentarnog odbora za odbranu Esmail Kowsari, navodi Tanjug.

“Ove letjelice prenose slike putem interneta i sada imamo fotografije lokacija s ograničenim pristupom”, rekao je on.

Prijetnje Izraela da će bombardirati iranska nuklearna postrojenja, ako diplomatija i sankcije ne zaustave teheranski nuklearni program, predstavljaju glavni izvor tenzija na Bliskom istoku.

Zapad sumnja da je cilj tog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Teheran uporno negira, navodi Reuters.

Napad na Gazu

U međuvremenu, izraelske zračne snage napale su mjesto odakle Palestinci u Pojasu Gaze ispaljuju rakete na jug Izraela.

Palestinski izvori javili su da su izraelski avioni ispalili raketu na kuću u izgradnji na istoku kampa Brej u centru Gaze. Druga raketa pala je u nenaseljeno područje na istoku Pojasa Gaze. 

Izraelska vojska je saopćila da je to odgovor na konstantnu raketnu i minobacačku vatru sa te palestinske teritorije.

Armija je navela da je iz Gaze rano u ponedjeljak ispaljeno 11 raketa i mina na jug Izraela. Žrtava ni na jednoj strani nije bilo.

Nasilje je narušilo napeto primirje, koje je stupilo na snagu u srijedu, nakon najveće eskalacije nasilja u posljednjih nekoliko mjeseci, u kome je poginulo pet Palestinaca, a na izraelskoj strani su dva strana radnika zadobila teške povrede.

Prekid vatre je narušen najprije u nedjelju, kada je u izraelskom zračnom udaru ubijen jedan Palestinac.

Iz Pojasa Gaze ispaljeno je i nekoliko raketa tipa “Grad” koje su pale kraj grada Be'er Sheva, zbog čega su škole tamo zatvorene.

Izvor: Agencije